Subota, 20 kolovoza, 2022

Ovo su zaključci izvanredne proširene sjednice Predsjedništva i Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH!

Pročitajte i ovo

Zaključci izvanredne proširene sjednice Predsjedništva i Glavnoga vijeća HNS BiH:

1. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka Visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 27. srpnja 2022. o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14. Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka. HNSBiH podsjeća kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europsku uniju. Pozivamo da se žurno razmotri prebacivanja središnjega Ureda visokoga predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Bruxelles kako bi se zaštitila sigurnost i neovisnost Visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

2. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, sa žaljenjem, prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par tjedana javnostima u Bosni i Hercegovini, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika. HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sustavno djeluju štetno na stabilnost Bosne i Hercegovine, te hrvatskoga konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana.

3. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oštro osuđuje nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija. HNS BiH smatra neprihvatljivom sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u Bosni i Hercegovini na prijetnje upućene liderima i cijelome hrvatskome narodu. Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine smatra kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i dužnosnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika. HNS BiH jasno poručuje kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnoga naroda propasti.

4. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkoga, gospodarskoga, kulturnoga i demografskoga položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u skladu sa Zaključcima izvanrednoga zasjedanja HNS-a od 19. veljače 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

5. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se implementirale sve presude Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja. HNS BiH smatra kako je, u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća.

(hnsbih.ba)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo