spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Zašto su zimske gume obavezne? Kako se tijekom zime ponašaju ljetne gume?

Tijekom zime auto treba biti opremljen zimskim ili cjelogodišnjim gumama. Vožnja na ljetnim gumama nije sigurna, pogotovo za vrijeme oštre i hladne zime. Koje su razlike između zimskih i ljetnih guma? Koje su opasnosti, ako vozač zimi želi koristiti ljetne gume?

Većina vozača i dalje smatra da je sezonska zamjena ljetnih guma zimskima tek pusta priča, najčešće plasirana od strane velikih gumarskih koncerna koji žele iznuditi pokoju marku više od vozača. Današnji se vozači sve manje kreću slabije prometnim cestama, a sve više se prometuje prometnicama koje su sve zagušenije iz razloga što se broj vozila višestruko povećao i vjerojatnost sudara je samim time sve veća, bez obzira da li je riječ o otvorenoj cesti ili gradskom prometu.

Još jedan argument koji koriste protivnici zimskih guma su blage zime. Posljednjih godina su uvjeti znatno blaži u odnosu na ranije godine. No jesu li zime zato manje opasne za vozače? Odgovor je, nisu. Karakteristike blage zime su brojne padaline, a temperatura najčešće oscilira oko nule.

Kada temperatura noću padne na oko minus jedan, najgore s čime se vozači zimi mogu susresti je tanak sloj leda koji nastaje na cestama. Jer onda, kada je mraz vrlo jak, ceste su suhe i crne, a motor automobila apsorbira hladan zrak. Iz tog razloga blage zime mogu biti vrlo opasne.

Treći argument koji koriste protivnici zimskih guma je trošak. Gume u pravilu nisu jeftinije. K tome treba uračunati trošak njihove zamjene i sezonskog održavanja. Uvijek je bolje uložiti nekoliko stotina maraka u gume, što će biti dovoljno za nekoliko godina, u odnosu na nekoliko tisuća maraka potrebnih za popravak oštećenog automobila.

Imajte na umu da postoje alternative, koje omogućuju znatno smanjenje troškova kupovine zimskih guma.

 • Auto se može opremiti i ekonomskim gumama, tako da na njega ne treba montirati premium gume. Mnogi testovi pokazuju, da jeftinije gume (s izuzetkom većine kineskih) nisu loše. Kompaktni gradski automobil s malim motorom ne mora voziti na najskupljim gumama.
 • Mogu se koristiti cjelogodišnje gume. Nisu skupe, a također se može uštedjeti na troškovima njihove zamjene. Minus je taj, što se brže troše tijekom ljeta.
 • Nove zimske gume treba kupiti ujesen ili ljeti kada su najjeftinije i kada većina tvrtki ima rasprodaju. Uistinu je moguće dosta uštedjeti.
 • Mnoge gume u dućanima su jeftinije s obzirom na starost. Takve gume u dućanu često na kupca čekaju i po nekoliko godina. Bez problema je moguće kupiti gume stare dvije do pet godine (računajući od datuma proizvodnje), ako su mnogo jeftinije od novih.

Zabranjeno je koristiti gume starije od deset godina. Prosječan period trajanja guma na automobilu je pet godina. Stoga, ako i kupite gumu staru pet godina, ta guma još uvijek nije stara.

 • Na kraju krajeva, u slučaju financijskih problema, auto možete opremiti dvjema novima zimskim/višesezonskim gumama, koje treba montirati na stražnju osovinu. To je nešto bolje rješenje od vožnje na četiri ljetne gume.

Nikada se ne isplati kupovati polovne gume s otpada.

Razlika između zimskih i ljetnih guma

 

Koje su razlike između zimskih i ljetnih guma? Kada bacimo pogled na obje strukture, jasno je zašto gume treba zamijeniti. Po čemu se gume razlikuju jedne od drugih?

 • Materijal od kojeg su izrađene. Točan sastav gumene smjese, od kojeg je napravljen gazni sloj i konstrukcija gume.

Ljetne gume su proizvedene od smjese u kojoj prevladava sintetički kaučuk. Zahvaljujući tome, gume su tvrde i jamče dobro prianjanje na površinu ljeti.

Zimske gume su proizvedene od smjese u kojoj prevladava prirodni kaučuk. Zbog toga se smjesa obogaćuje brojnim dodacima: silicijev dioksid, prirodna ulja itd. Njen sastav nije moguće otkriti jer je to najstrože čuvana tajna svakog proizvođača guma.

Ljetna guma pri niskoj temperaturi postaje dodatno tvrđa. Rezultat toga je da guma ne prianja na odgovarajući način na skliskoj površini. U praksi se to može usporediti s hodanjem po ledu u cipelama s plastičnim đonom.

Zimska guma pri niskoj temperaturi je mekana, zahvaljujući čemu se njena izbočenja lijepe za površinu u svim uvjetima, a lamele koje se nalaze na izbočenjima mogu se lakše „utisnuti“ u snijeg na površini.

Ljetne gume pri niskim temperaturama mogu također puknuti.

 • Izgled gaznog sloja i njegova dubina. Zimske gume se od ljetnih razlikuju po uzorku gaznog sloja, kao i većim brojem blokova gazne površine. Osim toga, utori su kod njih dublji nego kod ljetnih, kako bi lakše uklanjali vodu, snijeg i blato. U međuvremenu, kod ljetnih guma uklanja se isključivo voda nastala padanjem kiše.

Zaključak:

 • Ljetne gume nisu u mogućnosti osigurati odgovarajuće prianjanje pri temperaturi ispod 7ºC s obzirom na manji broj blokova gazne površine i veću tvrdoću gume.
 • Utori ljetnih guma nisu u stanju ukloniti veću količinu snijega i blata, već samo vodu.
 • Ljetne gume tijekom zime mogu puknuti.

Zašto su cjelogodišnje gume, koje smo ranije spomenuli, jeftinija alternativa zimskim gumama? Riječ je o zimskim gumama, prilagođenima za vožnju ljeti. Pružaju vrlo dobra svojstva za zimsku vožnju te nešto lošiju ljeti. Između ostalog, naglašava se njihovo lošije prianjanje ljeti. Zbog toga se tijekom jeseni i ljeti troše nešto brže, nego standardne ljetne gume. Zauzvrat, vozač ne mora brinuti o vremenskim uvjetima, a može računati i na znatnu uštedu.

Naravno, cjelogodišnja guma ne oslobađa vozača od godišnje obaveze (a po mogućnosti polugodišnjeg) balansiranja kotača.

I na kraju, rezultati istraživanja od strane tvrtke Uniroyal. Ono se odnosilo na automobil, koji se kretao brzinom 50 km/h u zimskim uvjetima i naglo je morao zakočiti.

Koliki je bio put kočenja?

 • Kod zimskih guma on je iznosio – 31 metar;
 • Kod cjelogodišnjih – 42 metra;
 • Kod ljetnih guma – 62 metra.

Dok se razlika u putu kočenja između zimske i cjelogodišnje gume može uskladiti opreznijom vožnjom, kod ljetnih guma to ipak nije moguće. O posljedicama do kojih može doći dvostruko duljim putem kočenja ne treba niti pomišljati.

Kao zanimljivost dodajmo informaciju o tome da se na tržištu pojavila još jedna vrsta guma. Riječ je o ljetnim gumama sa zimskom homologacijom. Odnosno, suprotno od slučaja s cjelogodišnjim gumama, koje su u stvari zimske gume s ljetnom homologacijom. Kao i uvijek, kod svakog noviteta i ovom je potrebno pristupiti s oprezom, budući da nisu svi uvijek usavršeni do kraja.

Nove zimske gume s uslugom montaže možete naručiti putem naše Click & Repair usluge: ovdje.

Zašto je na automobil tijekom zime potrebno montirati zimske ili cjelogodišnje gume?

 • Možete računati na znatno kraći put kočenja, što znatno povećava sigurnost u vožnji. No bez obzira na sve, i najsmireniji vozač mora biti spreman na naglo kočenje. Dovoljno je da pješak zakorači na cestu, ili da se automobil ispred njega zaustavi.
 • Gume jamče bolje prianjanje tijekom padanja snijega kao i vožnju po cestama koje su prekrivene snijegom i blatom
 • Gume te vrste omogućuju putovanje na veliku udaljenost, kada se na cesti duljine preko 400 km možete susresti s raznim licima koje zima može prikazati, od suhe ceste i jakog mraza, do ceste zatrpane snijegom
 • Zimske i cjelogodišnje gume su korisne za gradsku vožnju. Zahvaljujući njima mogu izbjeći sudar na cesti ili na parkingu, kao i nepotreban stres kada kotači počnu „šlajdrati“ na skliskoj površini.
 • Zimske ili cjelogodišnje gume su potrebne kako bi napredni sustavi aktivne sigurnosti (ABS, ASR, ESP Front Assist i ostali) u slučaju opasnosti mogli raditi na ispravan način.

Ako prosječna dnevna temperatura počne padati ispod 7 ºC, a jesen je pri završetku, potrebno je izvršiti zamjenu ljetnih guma zimskima. Vulkanizeri provjeravaju stanje guma, ventila na felgama, a nakon montaže gume i balansiranje guma. Ako je naš automobil opremljen cjelogodišnjim gumama, potrebno je posjetiti vulkanizacijski servis s ciljem centriranja guma.

Najbolje autoservise u svojoj okolici pronađite na Motointegrator.com.

1 KOMENTAR

 1. Wow, incredible weblog format! How long have you been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The entire look of your website is great, let alone the content
  material! You can see similar here sklep internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti