spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Tri plaće za kvadrat stana: Vrtoglave cijene novogradnje u BiH

Zbog inflatornih šokova u prethodnom razdoblju i rasta cijena nekretnina prosječnom građaninu stan je sve teže kupiti. Stanje na tržištu nekretnina, pogotovo u usporedbi prošle s 2022. godinom, gotovo je eksplodiralo.

Tako je u četvrtom kvartalu prošle godine u BiH prosječna cijena u novogradnji iznosila 2.630 KMpo kvadratnom metru.

S druge strane, statistika pokazuje da rast plaća ne prati prosječnu cijenu kvadrata. Prosječna plaća koja je u prosincu prošle godine iznosila 1.285 KM za pet godina je porasla za samo 343 KM, a kvadrat stana, odnosno njegova prosječna cijena u tom periodu, viša je za 879 KM!

Prije pet godina u Mostaru se stan od pedesetak kvadrata, prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, mogao kupiti za 100.000 KM, dok se trenutno za taj novac jedva može pronaći garsonijera.

Budući da se cijene kvadrata u novogradnji kreću od 3.800 do 4.000 KM u Mostaru, a u Sarajevu od 4.000 do 6.000 KM, u zavisnosti od lokacije, građanima s prosječnim primanjima, koja su trenutno 1.338 KM, trebaju, praktično, tri plaće za kvadrat stana.

Iako je na tržištu nekretnina trenutno došlo do stagnacije, ipak, značajnije korekcije se ne očekuju. S jedne strane i dalje je prisutna velika potražnja za nekretninama, a, s druge, ponuda je prilično skromna.

Nova gradilišta

Kada je riječ o Sarajevu, prema riječima agenta za nekretnine Borisa Marića, definitivno postoje naznake o tome da će u narednom razdoblju doći do otvaranja gradilišta, odnosno izgradnje stambenih objekata, pogotovo na području Novog Sarajeva.

To bi, definitivno, trebalo utjecati na to da u starogradnji dođe do blage korekcije cijena. Jer i u starogradnji cijene kvadrata nerijetko dostižu iznose i do 5.000 KM, na primjer, u Centru i Starom Gradu, rekao je Marić za Dnevni avaz.

Cijene kvadrata počele su rasti i dostizati dvoznamenkaste brojke u 2019. godini.

Činjenica je da je tada došlo do stagnacije i određenog pada uslijed šoka uzrokovanog pandemijom koronavirusa, ali je u drugoj polovini 2020. godine uslijedio značajan rast koji je trajao sve do kraja prošle godine, naveo je Marić.

Cijena kvadrata prije pet godina u novogradnji u prosjeku je koštala 1.751 KM, navodi Avaz.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti