spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

U Vitezu osnovan neformalni klub hrvatskih gospodarstvenika u BiH

22. travanj 2015. – U Vitezu se jučer održao utemeljiteljski sastanak neformalnog Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH, kojeg je inicirao veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio s ciljem unaprjeđenja gospodarske suradnje između Hrvatske i BiH i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Obraćajući se poduzetnicima, veleposlanik Del Vechio kazao je da su BiH i Hrvatska ključni gospodarski partneri, ali je upozorio da se mnogi investitori suočavaju s problemima. Dodao je kako je namjera, između ostalog, lobirati za donošenje zakonskih rješenja koja će stvoriti bolju poslovnu klimu.

”Želimo stvoriti zdravije ozračje za inevestiranje, a u interesu razvoja gospodarstava BiH i Hrvatske”, kazao je hrvatski veleposlanik.

Del Vechio je naglasio kakao je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Europskom unijom (EU) veliki korak za BiH, dodajući kako se otvara niz financijskih mogućnosti za projekte koje će definirati vlade u Hrvatskoj i BiH.

”Otvara se prostor za IPA fondove, fondove prekogranične suradnje, regionalne programe i cijeli set mogućnosti za ulaganje u gospodarstvo. Mi ćemo to zajednički koristiti jer ćemo na taj način lakše dolaziti do fondova. Konačan cilj je stvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih”, istaknuo je.

Milan Šarlija direktor Podravke za BiH dodao je:

Na inicijativu Hrvatskog veleposlanstva u BiH odlučili smo osnovati Klub hrvatskih gospodarstvenika kojemu je osnovni cilj razvoj i poticanje trgovine, uspostava dobrih gospodarskih i poslovnih odnosa BiH i Hrvatske, pomaganje hrvatskim tvrtkama u nastupu na bh tržištu, otklanjanje svih barijera u redovnom poslovanju kako bi naš nastup i rezultati poslovanja bili što bolji na tržištu BiH”.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je novinarima kako je dužnost predstavnika vlasti da stvore ambijent i pravni okvir za lakše poslovanje.

”Mi ne možemo sami stvarati nova radna mjesta, ali je naša obveza omogućiti funkcioniranje propisa. Postoji mnogo načina da jednostavnim potezima stvorimo prostor za nove investicije, odnosno da inozemne ulagače privučemo stabilnošću pravnog sustava”, kazao je Čavara.

Kako je kazao, cilj je omogućiti svakom gospodarstveniku uvjete za bolje poslovanje i otvaranje radnih mjesta kako mladi ne bi odlazili iz BiH, a jedan od načina za to je ukidanje nepotrebnih nameta.

”Poduzetnicima koji su uspjeli opstati u ovim teškim uvjetima i izmirivati obveze prema državi svakako treba čestitati”. rekao je Čavara.

Kako je rečeno, cilj neformalnog Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH je poticanje trgovine, investicija i drugih vidova gospodarske suradnje između Hrvatske i BiH, pružanje potpore tvrtkama te uspostava kontakata s državnim tijelima, gospodarskim komorama i drugim asocijacijama radi poboljšanja uvjeta za poslovanje i ulaganje, prenosi Bljesak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti