spot_img

ISTRAŽIVANJE POČINJE OVE GODINE: Nafta u središnjoj Bosni?

Istraživanje nafte na području FBiH konačno bi moglo krenuti u ovoj godini. Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju bili su zaduženi do sredine siječnja 2015. godine sačiniti akcijski plan za realizaciju programa istraživanja za područje Dinarida.

Obvezni su bili i, sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, izvršiti pripremne radnje u cilju pokretanja i realizacije programa istraživanja nafte i plina na prostoru sjeverne Bosne.

Naime, Vlada FBiH usvojila je program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i plina na području Federacije BiH. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma, financija, rada i socijalne politike prostornog uređenja, te Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši sve pripreme iz svoje nadležnosti u vezi istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i da analiziraju donesene politike i usporedne analize s politikama država s dobrom praksom u istraživanju u ovoj oblasti.

Kako je poznato, strategijskim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH, usvojenim 2009. godine, naglašen je značaj i utjecaj nafte i prirodnog plina na ukupan gospodarski i društveni razvoj BiH. U svrhu daljnjeg razvoja energetskog sektora, dana je i preporuka za nastavak istraživanja nafte i plina na temelju povoljnih rezultata ranije provedenih istraživanja.

U tom kontekstu, piše Večernji list, program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine predstavlja osnovni strategijski program Vlade za definiranje blokova za istraživanje i za dodjele koncesija.

“Na osnovi rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivna područja za istraživanja nafte i plina u sjevernoj Bosni (Orašje, Odžak i Tuzlanski bazen), središnjoj Bosni (Sarajevsko-zenički bazen), te jugozapadnoj i južnoj BiH (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum). Ova istražna područja su izdvojena tako da se uklapaju u dva odvojena projekta istraživanja nafte i plina: projekt ‘Dinaridi’ (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum i Sarajevsko-zenički bazen) i projekt ‘Sjeverna Bosna’”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prvi.tv

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti