spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Mnogobrojne nevladine organizacije u borbi protiv vjetrenjača na Vlašiću!

Danas je na naš redakcijski mail stiglo pismo, odnosno priopćenje potpisano od strane nekoliko nevladinih udruga i organizacija koje su svojim djelovanjem vezane za planinu Vlašić. Radi se o problematici izgradnje vjetro-elektrana na platou Vlašića (Galica-Devećani). Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dana 26.02.2015. godine u prostorijama općine Travnik organizirana je javna rasprava u povodu pribavljanja okolinske dozvole vezane uz izgradnju vjetro-elektrana na platou Vlašića (Galica-Devećani).

Smatramo da vjetroelektranama nije mjesto na tom lokalitetu. Nakon provedene rasprave i opravdanog protivljenja većeg dijela sudionika nije se stekao dojam da je na toj lokaciji mjesto navedenom. Navest ćemo nekoliko razloga na kojima temeljimo svoje protivljenje.

1. Javna rasprava je organizirana u vrlo kratkom vremenu (23.02. objavljena, a 26.02.2015. g. održana) tako da većina onih kojih se najviše tiče nisu ni znali za istu.
Sama ova činjenica izaziva sumnju u ispravnost projekta.

2. Jedan od prezentatora ispred investitora je spomenuo da su koncesiju dobili za dvadeset (20) vjetroelektrana, ali da će oni taj broj udvostručiti te da će graditi četrdeset (40) !!!!! njih navodno zbog duplo manje snage. Nije isto hoće li biti 20 ili 40 tih betonskih vjetroelektrana. Otkud pravo investitoru da udvostruči broj stupova, krila vjetroelektrana i svega ostalog? I ovo je jedan od načini izigravanja date prethodne suglasnosti na koncesiju.

3. Nije odgovoreno, na čini nam se jedno od bitnih pitanja, a to je kolika je propisana ili preporučena udaljenost od naseljenih mjesta tih stupova vjetrogeneratora.
Na samoj prezentaciji iznijeti su netočni, a samim tim i lažni podaci o udaljenosti prvih naselja od predviđene najbliže lokacije vjetrogeneratora-selo Babići koliko nas sjećanje služi čak 2.800 m. Moguće je, ali cestovnom trasom, dok zračne linije nema niti 1.000 m.

4. Na samom platou Galice je od prije rata već izgrađeno poznato vikend naselje i jedan je od najljepših dijelova cijele planine Vlašić. To je dio koji zahvaljujući većinskom privatnom vlasništvu na zemljištu još uvijek nije devastiran divljom gradnjom. Postavlja se pitanje kako se u sred vikend naselja koje je tijekom cijele godine aktivno mogu postavljati vjetroelektrane i kako će to utjecati na ljude koji tu žive i dođu da se odmore? To također nitko od prezentatora na javnoj raspravi nije opravdao. Ustvari preko toga su samo šutke prešli. Šuma betonskih stupova sa svojim krilima u sred vikend naselja!!! Lijepa slika, nema šta.

5. Potez ovog platoa Galica-Devećani je poznata planinarska i izletnička staza kojom iz godine u godinu prolazi sve više i više planinara (godišnje nekoliko hiljada posjetitelja), ne samo iz Travnika ili Bosne i Hercegovine, već i iz inozemstva. Ovo je jedna od najljepših planinarskih staza u cijeloj Bosni i Hercegovini. Napominjemo da se na tom dijelu nalazi pet planinarskih domova. Možemo samo zamisliti kako bi to izgledalo uz zvuk rotiranja svakog pojedinačnog vjetrogeneratora.

6. Na samoj prezentaciji sam predstavnik investitora je rekao da postoji opasnost negativnog utjecaja na životinjski svijet (divlje životinje-ptice, divljač i zvijeri jer i njih ima). Oni koji ne znaju, tu obitavaju ili prolaze: lisice, srne, srndači, jeleni, vukovi, medvjedi, da ne govorimo o sitnijoj divljači i pticama. Zar ih treba otjerati??? Lovačka društva također nisu bila u prilici dati svoj stav o ovom pitanju. Pa zar ih se kao i ovčare nije trebalo izrijekom pozvati, a ne samo obavijest na web stranici općine?

7. Zadnji razlog a koji je svakako mogao biti prvi je pitanje ispaše ovaca. Ako je Vlašić po čemu poznat, onda je to svakako i po nadaleko čuvenom Vlašičkom siru. Uzgajivačima ovaca koji su i najzainteresiraniji da se ovo ne provede nije niti omogućeno da sudjeluju u javnoj raspravi jer nisu pozvani i nisu znali. Objava vijesti na web stranici općine Travnik svakako nije obavijest koja je njima baš lako dostupna. Ipak malo je teško zamisliti internet i našeg uzgajivača ovaca. Ovim putem ih ne želimo ismijati, već ukazati na realnost.
Nije teško zamisliti “idiličnu” sliku stada ovaca ispod vjetroelektrana koje vjetar neumorno okreće. Moguće je da će zbog toga doći do povećanja proizvodnje vlašičkog sira – studija izvodljivosti moguće da je to predvidjela.

Ovo su pitanja na koja na raspravi nisu dati suvisli odgovori da bi se mogla dati podrška ovom projektu.

Osjećamo i znamo kako bi izgradnjom planiranih vjetroelektrana na navedenom potezu došlo i u turističkom smislu do velike štete po ovaj prostor.

Prezentatori na javnoj raspravi i sami su naveli određene štetne posljedice po divlje životinje, a ostalo su prešutjeli. Investitore nikad i nigdje ne zanima utjecaj na okoliš i ljude koji su od pamtivijeka živjeli s tim okolišem. Zna se šta njih zanima. PROFIT.

U ovoj Bosni i Hercegovini sve što je čovjek stvorio je već prodato-privatizirano, a kako je prošlo govori situacija u kojoj se nalazi ogromna većina njenih stanovnika. Kako toga više nema na redu su dobra koja nam je svima (ne samo nekima) dao Bog. Već se imaju nekakva iskustva s mini hidroelektranama na drugim lokacijama koja nisu baš pozitivna. Sada se kroz koncesiju privatiziraju prirodna: zrak, voda… i sva druga Bogom dana bogatstva.

Studija izvodljivosti će opravdati svaku inicijativu. Ona se može i lako napravi za sve za što nekom moćnom nešto za oko zapne. Ovo su razlozi zbog kojih samo mi kao ljudi koji vole i pohode ovu svoju planinu, protiv ovog projekta na ovoj lokaciji i to ne možemo podržati. Očekujemo da će te razmisliti o ovdje navedenom. Znamo da mnogi misle ovako. Također poznato je da jedan broj nas, udruga i društava vezanih uz planinu Vlašić u svojem radu i djelovanju se zalažemo za proglašenje navedenog dijela i još nekih drugih, parkom prirode.

Mi dolje navedeni smo suglasni s ovim primjedbama što potvrđujemo svojim potpisima.

Udruga poljoprivrednika KSB/SBK – Travnik

Ekološka udruga prijatelji prirode Ovčarevo-Galica – Travnik

Planinarsko društvo Guča Gora – Travnik

Planinarsko društvo Paklarske stijene – Travnik

Udruženje grašana planinarsko drutšvo – Travnik

Udruženje Vlašić – planet života – Travnik

Radio klub Travnik – Travnik

Lovačko društvo Vlašić – Travnik

Dodatne napomene:

– Na naše pismene prigovore nadležnim institucijama u BiH nikada nismo dobili odgovor

– Na platou planine Vlašić na kojemu se planira gradnja vjetrenjača postoji duga tradicija ispaše stoke, pogotovo ovaca čiji broj doseže 20.000

– Na platou postoji više od sto koliba (tradicija koja je stara više stotina godina) u kojima ovčarske obitelji sa svojim stadima provode veliki dio godine

– Postupkom je ugrožen interes Hrvata kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH, u čijem je vlasništvu većina zemljišta na platou. Projekt se zloupotrebljava kako bi se promijenio etnički sastav stanovništva i zbog čega ćemo poduzeti pravne mjere na europskoj razini.

– Područje koje je namijenjeno izgradnji vjetrenjača dnevno posjećuje stotine šetača, planinara i ljubitelja prirode.

– Ovaj slučaj primjer je sveobuhvatne korupcije u BiH gdje se ignorira volja naroda i gdje samo korumpirani pojedinci mogu ostvariti svoje ciljeve.

– Zahtijevamo da se cijeli postupak izdavanja koncesije vrati na početak. U suprotnom ćemo zatražiti održavanje referenduma.

– Na platou je više puta došlo do verbalnog napada na zadužene za studiju izvodljivosti. U skoroj budućnosti bi se na lokalno stanovništvo mogao izvršiti i fizički prepad, što želimo spriječiti.

– U najkraćem mogućem roku pokrenut ćemo tužbu protiv svih nelegalnih radnji do kojih je došlo tijekom procesa. Osim toga ćemo organizirat prosvjede te obavijestiti lokalne i strane medije. Ovaj dopis poslan je Vama, investitoru, institucijama Europske unije, raznim nevladinim udrugama i medijima.

Ljubitelji prirode iz općine Travnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti