spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

”Mislim da bismo u EU mogli ući za desetak godina”

Odgovarajući na pitanje kako teroristički napadi u Francuskoj utječu na ekonomske prilike u BiH, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, u intervjuu koji je danas objavljen u Večernjem listu izdanje za BiH, je kazao kako ono što se događa u Parizu ima izravni utjecaj na BiH jer BiH nema stabilno gospodarstvo.
“Mi smo ranjivi. Sada imate ograničenja u kretanju, komunikaciji u protoku roba i usluga, prijevozu. Moramo biti svjesni da naši kamioni koji idu u izvoz više nisu u tretmanu kao što su bili. Znači, jednostavno to mora imati utjecaja i može dovesti do destabilizacije i gospodarstva”, kazao je Bevanda.

Govoreći o europskom putu BiH, Bevanda je naglasio kako je Predsjedništvo BiH u mandatu Dragana Čovića u tomu napravilo golemi iskorak te dodao kako ne može vjerovati da u BiH pojedini i dalje pokušavaju uvjetovati EU.

“Ako smo opredijeljeni za EU, moramo prihvatiti standarde koji tamo vrijede. Prijepor oko tradicionalne trgovine star je nekoliko godina. Hrvatska je u istome položaju bila kada je Slovenija ušla u EU. Umjesto da slijedimo taj put s jasnim smjernicama i susjedom s kojim dijelimo više od 1 000 kilometara granice, činjenica je da posljednjih pola godine nemamo nikakvu službenu komunikaciju.

Javnosti se servirala i afera o izvozu mlijeka. Istina je da naše mlijeko ne ide u Europsku uniju, a 31. prosinca ćemo imati monitoring koji će preispitati imamo li sigurne laboratorije”, kazao je Bevanda.

Govoreći o tome kako gleda na zahtjeve za povećanje stope PDV-a, odnosno uvođenja diferenciranih stopa za osnovne potrepštine, Bevanda je kazao kako on nije za diferenciranu stopu PDV-a, ali kako je za to da se dođe do socijalne karte stanovnika kako bi se locirale kategorije koje su stvarno u stanju potrebe. Dodao je, kako se uvijek protivio povećanju stope PDV-a iako i sada postoje ultimativni zahtjevi u tome smjeru s objašnjenjem da se konsolidiraju proračuni.

“Ja posve suprotno mislim. Ako imate istu plaću, povećanjem PDV-a vi ćete za isto novca kupovati manje namirnica. A upravo krajnja potrošnja generira prihode od poreza. Mi sada imamo najnižu stopu PDV-a u regiji, što po meni može dati najbolje gospodarske rezultate”, kazao je Bevanda.

Kada je riječ o najavama nove svjetske ekonomske krize te ima li BiH odgovore na takvu situaciju, Bevanda je istaknuo kako je potrebno otvoriti oči i ne uljuljati se te kako do državnog bankrota ne može doći. Po njegovim riječima, pokazatelji govore da je ukupan konsolidirani dug na razini BiH negdje na razini 40 posto i pokazuje kako BiH nije u kritičnoj zoni, ali naglasio je kako se moraju dogoditi rezovi.

Na upit kada bi BiH mogla ući u EU, Bevanda je kazao kako prije svega treba napraviti i predati zahtjev za članstvo koji će biti vjerodostojan i koji će biti prihvaćen.

“Mi ako ne proglasimo da imamo učinkovit mehanizam koordinacije, naš zahtjev neće biti usvojen. Ne možemo se igrati s tradicionalnom trgovinom. Moramo pristati na te uvjete, a nama nitko ne smeta da tražimo kompenzaciju za ono što ćemo kroz tu primjenu izgubiti.

Kompenzacija podrazumijeva da tražite povećanje kvota za izvoz svojih roba koje su sada na niskoj razini. Europa nam neće ništa dati i tek tada se može očekivati otvaranje pregovaračkog procesa. Mi smo napravili dobar posao samim tim što smo razriješili problematiku ustavnih nadležnosti, od županija preko entiteta do države u mehanizmu koordinacije.

Da odgovorim eksplicitno na vaše pitanje, s ubrzanim tempom mislim da bismo u EU mogli ući za desetak godina”, kazao je Bevanda.

Na pitanje može li se paritet u vlasti u pogledu pozicija i odlučivanja na državnoj razini prenijeti na Federaciju, gdje su Hrvati u diskriminirajućem položaju, Bevanda je kazao kako postoje ministarstva u kojima nema nijednog zaposlenog Hrvata i kako je to neprihvatljivo.

“Ja kao Hrvat nikada ne bih bio sretan da formiram neku agenciju u kojoj ne bi bilo predstavnika svih naroda. To će se morati mijenjati. Ne smije se dopustiti, iako sada postoji apsolutni sklad, da se ponovi situacija s posljednje sjednice federalne Vlade kada su Hrvati nadglasani”, zaključio je Bevanda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti