Subota, 3 prosinca, 2022

Zasjedalo ESV za teritoriju Federacije BiH

Pročitajte i ovo

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na redovnoj sjednici razmatralo je prednacrt zakona o preuzimanju financiranja neizmirenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, javnim poduzećima i ustanovama u Federaciji BiH u periodu 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014. godine.

Dogovoreno je da će Vlada FBiH uskoro dostaviti tekstove ovog zakona socijalnim partnerima – Savezu samostalnih sindikata BiH i Udruženju poslodavaca FBiH, koji će dati primjedbe.

Nakon toga planirano je usuglašavanje na okruglim stolovima.

Stav Sindikata je da se treba uvezati radni staž za sve radnike, ali da se u svakom slučaju trebaju analizirati razlozi zbog čega radnicima nije uvezan radni staž.

Podržavaju da se staž ne može uvezivati na isti način radnicima iz određenih korporacija i radnicima općina, ustanova ili javnih poduzeća.

Udruženje poslodavaca FBiH izrazilo je nezadovoljstvo zbog toga što se u prednacrtu navodi da se uvezivanje staža i druge obaveze odnose na privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

Ekonomsko-socijalno vijeće je razmatralo i prednacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Socijalni partneri će se u narednom periodu izjasniti i o tom pitanju.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Saveza penzionera FBiH koji su naglasili da u novom zakonu svi penzioneri trebaju biti dovedeni u isti položaj.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća razmatrali su i informaciju socijalnih partnera, Sindikata i poslodavaca, u vezi s Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH.

Dogovoreno je da će se o tome raspravljati uskoro, a prema dosadašnjim razmatranjima, kako je istaknuto, neće biti problema između socijalnih partnera oko dogovaranja.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Švicarska slavila u ludoj utakmici, Srbija ispala sa Svjetskog prvenstva

Nogometaši Švicarske svladali su Srbiju s 3-2 (2-2) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine G pridružili su se u osmini...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo