spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

U privatizaciju idu Aluminij, Bosnalijek…, izostavljeni BH Telecom i HT Mostar

Upravni odbor Agencije za privatizaciju (APF) u Federaciji BiH prihvatio je Program rada APF-a s planom privatizacije za 2016. godinu kojim se predviđa privatizacija šest poduzeća s manjinskim državnim kapitalom, priopćeno je iz APF-a.

U privatizaciju idu Bosnalijek dd Sarajevo, Energopetrol dd Sarajevo, Energoinvest dd Sarajevo, Aluminij dd Mostar, Fabrika duhana Sarajevo dd Sarajevo i Sarajevo osiguranje dd Sarajevo. Ukupan državni kapital u ovih šest poduzeća iznosi 329.564.311,00 KM. Planom privatizacije za 2016. godinu nije predviđena privatizacija BH Telecoma dd Sarajevo i Hrvatskih telekomunikacija dd Mostar ali se planiraju aktivnosti na pripremi i definiranju mogućih načina privatizacije.

Prilikom izrade Plana privatizacije za 2016. godinu, Agencija se rukovodila Reformskom agendom za BiH (razdoblje 2015.- 2018. godina) i Zaključkom Vlade Federacije BiH kojim se definira obaveza Agencija da pripremi Plan privatizacije s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam gospodarskih društava iz treće kategorije. Agencija se opredijelila za šest poduzeća a Planom nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet dd Sarajevo i ArcelorMittal doo Zenica.

Energoinvest Comet dd Sarajevo je u fazi preuzimanja i uspostavljanja upravljačke strukture nakon raskida ugovora o kupoprodaji a državni kapital ArcelorMittala doo Zenica nije predmet privatizacije.

Upravni odbor jedinstven je u ocjeni da je riječ o realno postavljenom Planu privatizacije koji se oslanja na Reformsku agendu te je naglasak stavljen na prodaju paketa dionica u poduzećima s manjinskim državnim kapitalom, prenosi Indikator.ba. Program rada APF-a s planom privatizacije za 2016. godinu bit će, do kraja 2015. godine, dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM