spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Amazon predstavio novu bespilotnu letjelicu za dostave

”Izgleda kao znanstvena fantastika, ali je stvarnost”, ovako su u Amazonu opisali uslugu dostave putem bespilotnih letjelica koju testiraju već neko vrijeme, a u budućnosti će dronovi koji prenose pakete postati uobičajeni poput današnjih kamiona za dostavu.

Ova se usluga trenutno testira u SAD-u, Velikoj Britaniji i Izraelu te u Amazonu najveću pozornost posvećuju sigurnosti, odnosno tehnologijama za izbjegavanje određenih zona iznad kojih dronovi ne bi smjeli letjeti te sustavu za izbjegavanje drugih letjelica u zraku.

Još nije poznato kada će Amazon službeno početi s korištenjem usluge ”Prime Air”, no osim usavršavanje tehnologije, ona će ovisiti i donošenju zakona i pravila vezanim uz bespilotne letjelice u različitim zemljama, piše Zimo.co.

Šef Amazona Jeff Bezos prvi je dron predstavio prije dvije godine (tada je napomenuo kako će s dostavama putem bespilotnih letjelica početi već 2015. ili koju godinu poslije), a prošlog tjedna ova je kompanija predstavila novi model bespilotne letjelice koji se prilično razlikuje od većine trenutnih dronova.

”Riječ je o hibridnom modelu koji je dijelom helikopter, a dijelom avion te će nova bespilotna letjelica pakete moći dostavljati u krugu od oko 25 kilometara leteći brzinom od skoro 90 km/h”, komentirali su novi Amazonov uređaj na TechCruncheu.

Ovi dronovi koristit će i tehnologiju za izbjegavanje drugih uređaja u zraku (kao i zgrada, električnih stupova i slično), a prilikom dolaska na adresu dostave tražit će posebno označeno mjesto na kojem će ostaviti paket – npr. korisnici bi u svom dvorištu mogli ostaviti Amazonov logo kao znak da se na tom mjestu ostavi paket.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti