spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Šarović potvrdio da je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavio za Anadolu Agency (AA) kako će danas u Beču razgovarati sa europskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom i tražiti da Europska komisija riješi pitanje onemogućavanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine obzirom da zahtjev Hrvatske nije neutemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za izvoz mlijeka u EU.

“Dobio sam potvrdu od ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da je Hrvatska zemlja koja je uputila prigovor na stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju. To je do sada bila špekulacija, ali je to, rekao bih, najnovija vijest. I to baca svjetlo na ovu situaciju oko izvoza mlijeka”, naveo je Šarović.

Zahtjev, odnosno prigovor Republike Hrvatske, naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine , “podnesen je i nakon roka”.

“Mi ćemo vidjeti kako će Europska komisija reagirati. Mi imamo strpljenja po ovom pitanju i mislimo da je to najbolji put. O nekim drugim mjerama u ovom trenutku ne razgovaramo i ne razmišljamo. Vidjet ćemo. I to će možda biti na dnevnom redu, ali dat ćemo priliku partnerima u Europskoj komisiji da zajedno sa hrvatskom stranom ovaj problem riješimo”, naveo je ministar Šarović.

Stajalište Bosne i Hercegovine na razgovorima će, potvrdio je ministar Mirko Šarović biti sasvim jasno i decidno.

“Smatramo da je zahtjev potpuno neprihvatljiv. Sigurno je da je u pitanju bojazan od mlijeka koje je već trebalo krenuti spram Hrvatske kao glavnog tržišta naše mljekarske industrije. Mislim da Bosna i Hercegovina vrlo rado prima mlijeko iz Hrvatske i EU, preko 20 milijuna litara u toku godine, prima i sa drugih područja i mislim da nije uredu i fer spram susjeda na ovaj način praktično dovesti ga pred svršen čin. Ovo ne doprinosi slobodi i liberalizaciji tržišta. Svi naši susjedi pa i Hrvatska mnogo više uvoze u BiH nego što mi izvozimo tamo. Trebaju poštivati BiH kao državu i njeno tržište. U tom smislu dajemo prostora da se razjasnimo narednih dana i da ovo pitanje riješimo pozitivno za BiH”, naveo je Šarović.

Bh. ministar je rekao da su tvrdili da “bh. strana ne prihvaća tradicionalnu trgovinu i da je teška u pregovorima”.

“I ovo je na određen način pokušaj da nas privole na određene stvari što je sa stanovišta BiH potpuno neprihvatljivo. To je moje mišljenje kao ministra i vjerujem da i drugi slično razmišljaju u BiH”, naglasio je Šarović.

Istakao je da se šteta nije procijenjivala, jer je to mjera od jučer.

“Mislim da šteta neće biti tolika i nenadoknadiva ukoliko problem riješimo u narednih 15 dana. Vjerujemo i tražimo od partnera u Europskoj komisiji da se uključe u rješavanje ovog slučaja preko nadležnog odbora”, poručio je Šarović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM