spot_img

Priča o jednom od najvećih voćnjaka na području središnje Bosne

Nepregledni redovi stabala raznog voća, uglavnom šljive, krase dio bugojanske općine u čijoj se neposrednoj blizini prije rata nalazio veliki industrijski gigant kakav je bio „Slavko Rodić“.

Danas je na ovom mjestu voćnjak za kojeg, oni koji su imali priliku da ga posjete, kažu da je jedan od najvećih na području SBK-a, pa možda i BiH.

Kada je prije sedam godina, s badžom Duhandžić Siradžom, počeo čistiti područje Mačkovca u naselju Poriče Mehmed Hozić nije, veli, mogao ni zamisliti da će njihov voćnjak izgledati kao danas.

Rezultat je to, kaže, uloženog truda, rada i investicija, ali i velike ljubavi prema domovini i gradu, u koji se vratio nakon zarađene penzije u inostranstvu.

-S bagerima smo ovdje radili mjesecima. Područje je bilo zapušteno, zemlju je trebalo kultivirati što nam je, uz veliki napor, pošlo za rukom. Na površini od dvadeset duluma trenutno se nalazi oko 3.000 stabala različitog voća, koje je raspoređeno u nekoliko etaža. Kopali smo i pronašli vodu na dubini od sedamdeset metara, čime smo osigurali vodosnabdijevanje u voćnjaku. Zahvaljujući danonoćnom zalijevanju, izbjegli smo posljedice protekle suše, kazao je Hozić.

Po njegovim riječima, u voćnjaku dominira šljiva, a najvećim dijelom „čačanska ljepotica“, koja je u fazi branja.

-Ima nešto i šljive „stelna“, čija berba će početi za nekoliko dana, te više od četrdeset vrsta autohtonog voća po kojem je bh podneblje poznato, kao što su razne sorte jabuke i kruške, trešnje, višnje, duda, oraha… Naš voćnjak je specifičan i po tome što je otvoren za sve građane koji su zainteresirani da, po povoljnoj cijeni, dođu i sami uberu šljive koje žele, na način kako se to radi u nekim europskim zemljama, naglasio je.

Na godišnjem nivou u razvoj voćnjaka, dodao je, investira se u prosjeku 20-30 hiljada KM.

-Poticaji, koje smo dobili, nisu vrijedni ni da se spomenu. Naravno, sredstva koja su uložena u proteklom periodu su ogromna, pa su i uvjeti u voćnjaku iz godine u godinu sve bolji, ističe naš sugovornik, koji se, inače, i prije rata bavio privatnim biznisom, prenosi RTV Bugojno.

Nada se da će sav ovogodišnji rod biti prodan građanima, koji ovih dana pripremaju zimnicu, a u toku su i neki razgovori sa zainteresiranim trgovačkim centrima, u čijoj bi se ponudi uskoro mogla naći šljiva i drugo voće iz voćnjaka na Mačkovcu.

Značajna količina šljive bit će osušena i prerađena, saznajemo od Dženane Hajdarević, direktorice firme „Frubos“, koja otkupljuje voće iz ovog voćnjaka.

-Planiramo preraditi oko pet tona šljive, a pravit ćemo pekmez bez šećera. Želimo da napravimo kvalitetan proizvod, koji ćemo najprije ponuditi kupcima u našem gradu, a onda ćemo tražiti tržište izvan Bugojna. Planiramo, također, osušiti 14 tona šljive, što ćemo raditi u Srebreniku. Nadam se da ćemo za godinu-dvije taj posao prenijeti u sušaru koja će se graditi na ovom području. Stavljanjem u funkciju novih kapaciteta zaokružili bismo cijeli proces proizvodnje i prerade, a to je naš konačni cilj, pojasnila je Hajdarević za RTV Bugojno. (Mevlida Ridžal)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti