spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Posjetili smo Kreševo i sajam minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja (FOTO/VIDEO)

Kreševski sajam prepoznatljiv je u obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Europe! Na ovogodišnjem izdanju sajma bila je i ekipa grad-busovaca.com portala odnosno naš fotograf i snimatelj Robert Marić koji je pripremio doista lijep i zanimljiv video prilog kao i prigodnu fotogaleriju.

Oko 30 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Srbije sudjelovalo je na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji je u organizaciji Udruge Kreševski citrin održan 8. i 9. listopad u holu Osnovne škole ”Dr. Boris Ćorić” u Kreševu.

Alojz Filipović iz Zavičajne udruge Kreševski citrin naglasio je da je ovaj sajam prvi takav koji se organizira u BiH, a postao je prepoznatljiv u cijeloj obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Europe te je našao svoje mjesto u kalendaru svjetskih sajmova minerala i kristala.

Kristali iz cijelog svijeta

”Na sajmu pored kristala i fosila iz BiH, a to su kvarc-prozirac, čađavac, citrin, bakarni minerali-malahit, azurit, zatim tetraedrit, luorit, hijalofan, pirit, realgar, auripgment, barit, bili su izloženi i minerali i kristali iz cijelog svijeta, kao ametist iz Brazila, zatim piriti iz Španije, kvarc iz Brazila, rubini iz Makedonije, sfaleriti, galeniti iz Trepče, i drugi kristali iz cijelog svijeta. Na sajmu je bio izložen i nakit od kristala i poludragog kamenja”, kazao je Filipović za Fenu.

Kako navodi, skupljači kristala iz cijelog svijeta znaju za kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa.

”Lokalitet općine Kreševo geološki gledano pripada paleozoiku Srednjobosanskog škriljavog gorja (najstarije stijene u BiH, stare preko sto milijuna godina) koje se proteže od Kreševa, Fojnice, Busovače, Viteza sve do Uskoplja-Gornjeg Vakufa. Cijeli ovaj prostor smatra se interesantnim za pronalazak kristala i minerala”, naglašava Filipović.

Pronađite svoj sretni kristal

Zavičajna udruga Kreševski citrin koja djeluje od 2007. godine, pored organizacije sajma, bavi se i edukacijom mladih, čuvanjem pronađenih kristala i zaštitom lokaliteta. Pronalaskom kristala bavi se ciljana skupina, iskop se vrši osobnim alatom (kramp,čekić…) i okoliš se rijetko devastira.

Na ovogodišnjem sajmu bila je izložena i rekonstrukcija rudarstva i metalurgije na našim prostorima kroz vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada metala.

Pokrovitelj sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva financija i gospodarstva Kantona Središnja Bosna, a partner je organizacija Alterural, prenosi Fena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti