spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Hodočasnici iz Busovače krenuli put Međugorja: 200 kilometara vjere i zajedništva!

Danas točno u podne, hodočasnici iz Busovače započeli su petodnevno hodočašće dugo preko 200 kilometara prema Međugorju. Ako sve bude po planu, očekuje se da će u svetište stići u četvrtak. Hodočasničku grupu čini 11 članova Planinarskog društva “TIM” Busovača, poznatog kao jedno od najaktivnijih društava u Središnjoj Bosni.

Pod vodstvom predsjednika društva, Vinka Milića, hodočasnici su krenuli ispred župne crkve sv. Ante Padovanskog u Busovači. Župni vikar, fra Stjepan Antolović, udijelio im je blagoslov prije polaska, izvještava portal grad-busovaca.com.

Njihov put započeo je od župne crkve sv. Ante Padovanskog, a nastavio se prema Busovačkoj planini, gdje će prenoćiti. Nakon toga, planiran je prolazak preko Prokoškog jezera, Vranice i Makljena, te dolazak u mjesto Pidriš. Dalje će putovati preko Raduše, Ramskog jezera, sve do mjesta Orašac na Vran planini, a zatim će ih put voditi preko Vran planine do Blidinjskog jezera. Četvrti i peti dan predviđeni su kao najteži dijelovi puta, od Blidinja do Širokog Brijega. Zadnji dan, planirano je da pređu dionicu od Širokog Brijega do Međugorja.

Mladen Akrap Manac, strastveni planinar i jedan od inicijatora hodočašća, u izjavi za grad-busovaca.com portal, podijelio je svoja razmišljanja o ovom pothvatu:

“Ovaj put ispunjava potrebe našeg tijela i duše. To je jače od čovjeka. Godine nisu bitne kad si u pravom timu. Kada dođemo u Međugorje, mi se ništa ne pitamo… Emocije navru same od sebe. Kao i suze. To je vjera, to je blagoslov, milost, dobrota Majke Božje. Svima bih preporučio da probaju, da se odvaže, da pokušaju, to je nešto što ispunjava dušu i tijelo čovjeka. Svi mi imamo potrebe i nakane. Ovim putem se svima zahvaljujem koji nam pomažu i otvaraju svoja vrata”, istaknuo je Manac.

Iz Planinarskog društva “TIM” Busovača naglašavaju važnost podrške koju dobivaju na putu: “Svaki hodočasnik nosi sa sobom svoje zavjete, molitve, zahvale i namjere. Na ovom petodnevnom putovanju preći će oko 200 kilometara, pri čemu je svaka dionica dugačka više od 30 kilometara, a jedna čak 50 kilometara. Savladat će uspone i silaske sa sedam planina, uživati u brojnim prirodnim ljepotama i susresti mnoge dobre ljude spremne pružiti im podršku i pomoć na svaki mogući način.”

Podrška zajednice ima izuzetno značenje za hodočasnike. S nadom da će im Bog dati snagu da izdrže ovo iskušenje, želimo im sretan put, uspješan dolazak do cilja i sretan povratak svojim domovima i obiteljima.

 

 

 

 

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti