spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Osam simptoma koje nijedna žena ne bi smjela ignorirati

U listopadu se tradicionalno više pozornosti posvećuje raku dojke, najčešćoj zloćudnoj bolesti koja pogađa žene. Obilježava se Dan ružičaste vrpce, humanitarni projekt u kojem sudjeluje više od 30 zemalja u svijetu, uključujući i BiH, sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izliječenih žena

Zahvaljujući sve boljem dijagnosticiranju i novim terapijama povećala se stopa izlječenja raka dojke, ali i nadalje presudnu ulogu ima njegovo rano otkrivanje. Svaka bi žena trebala redovito odlaziti na ultrazvučni pregled dojke nakon 25. godine, a nakon 40 i na redovite mamografske preglede, piše Živim.hr.  Također je važno i da svaka žena jednom mjesečno sama pregleda svoje grudi i obavijesti liječnika o eventualnim promjenama, a liječnik će odrediti daljnje pretrage.

Simptomi raka dojke mogu biti: kvržica u dojci ili zadebljanje koje je na opip drugačije od ostalog tkiva, promjene u veličini, obliku ili izgledu dojke, promjene u koži grudi ili udubljenje, nedavno uvučena ili izbočena bradavica, ljuštenje i perutanje kože oko bradavice (aureole) ili kože na dojci, svrbež i/ili iscjedak iz bradavice, crvenilo ili boranje kože dojke (poput narančine kore), bol i nelagoda u dojci koji ne prolaze, oticanje ili kvrga u području pazuha.

Ako primijetite kvržicu ili bilo kakvu promjenu na dojci, čak i ako je mamografski pregled bio u redu, bez odlaganja javite se liječniku. Rak dojke većinom pogađa starije žene, većini bolesnica se dijagnosticira u dobi nakon pedesete godine, ali jednoj od pet žena rak dojke se dijagnosticira prije pedesete godine.

Rak dojke mogu imati i muškarci, no rjeđe i čini oko 1 posto svih slučajeva raka dojke. Godišnje 1,7 milijuna žena u svijetu otkrije rak dojke, a računa se da će u razvijenom svijetu tijekom života svaka osma žena razviti rak dojke. U Europi se rak dojke dijagnosticira svake dvije minute, a svakih šest minuta, nažalost, jedna žena od njega i umre. No, na vrijeme otkriven rak dojke danas je gotovo u potpunosti izlječiv. Što uzrokuje rak dojke? Poznato je da rak dojke nastaje kada neke stanice počinju nepravilno i abnormalno rasti. Te se stanice dijele brže od zdravih stanica, nastavljaju se grupirati tvoreći grudu ili masu u dojci. Stanice se mogu proširiti (metastazirati) preko dojke na limfne čvorove i dalje u tijelu. Rak dojke najčešće započinje rasti u stijenci mliječnih kanala, a može nastati i u mliječnoj žlijezdi kao i u ostalim dijelovima dojke.

Istraživači su otkrili hormonalne i okolišne čimbenike koji utječu na nastanak raka, ali veliku uloguu nastanku i razvoju raka imaju i životne navike. Oko 5 do 10 posto raka dojke je nasljedno jer 5 do 10 posto žena ima mutacije gena koje su povezane s razvojem raka dojke, dok se pretilost, pušenje i konzumacija alkohola smatraju lošim navikama koji povećavaju rizik od nastanka raka. Danas se smatra da rak dojke nastane iz kompleksne interakcije genetskih čimbenika, utjecaja iz okoliša i životnih navika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM