spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

JEDNO JE PREZIME POVEZALO BUSOVAČU, SPLIT, SOLIN, ZAGORU I CIJELU BiH Prekrasni prizori iz Rame bude nostalgiju na neka davnija vremena kada se puno više držalo do običaja i obitelji

Kako to obično biva, jedno veliko duženje vodi do puno novih poznanstava – i novih, (ne)očekivanih ranijih okupljanja. Već dva tjedna nakon središnjeg događaja, Pleići iz Tomislavgrada i sela u blizini, Stipanića, gostovali su kod Pleića u Cisti Velikoj

Kada smo na Badnjak posjetili zaseok Pleiće u Cisti Velikoj, osim starih običaja do kojih mještani ponosno drže svjedočili smo i jednom od okupljanja stanovnika koje veže isto prezime – Pleić.

Domaćin Željko Pleić rođen je i živi u Cisti Velikoj, začetnik je ideje okupljanja svih ljudi koji nose zajedničko im prezime. Njegova najveća podrška je supruga Ljiljana Čorić Pleić koja priskoči u pomoć kada zatreba. Uz Željka, glavni inicijatori okupljanja su i dva Stipa Pleića i Zdravko Pleić.

Prvo spominjanje prezimena Pleić povijesne knjige upamtile su na zanimljiv način

“Okupili smo se u grupu u kojoj je 60-ak Pleića. Na području Hrvatske žive 502 osobe koje nose ovo prezime. Pokrenuli smo i inicijativu da se svi Pleići koji mogu nađu u Rami 13. travnja. Većina Pleića s kojima sam do sada uspio stupiti u kontakt je s oduševljenjem prihvatila ideju. Pleića ima i diljem Bosne i Hercegovine, pa su se tako Pleići s područja Tomislavgrada i Busovače također odlučili uključiti”, kazao nam je tada Željko Pleić.

Prvo spominjanje prezimena Pleić povijesne knjige upamtile su na zanimljiv način.

“Kod diobe zemalja 1725. obitelj Mate i Vida Pleštine i udovice pok. Martina s 10 čeljadi, dobila je 15 mletačkih mjera zemlje. Bože i Martin Pleština s 11 čeljadi dobili su 17 mletačkih mjera zemlje. Zamljišnik ističe da ima posjed u Novim Selima područja Zadvarje. Radi lakšeg izgovora narod im je skratio prezime u Pleić. Godine 1909. u Grivi živi 17 obitelji, 1979. 28 obitelji. Dijele se na Pleiće i Pleić Pržiće”, stoji u zapisu o prezimenima.

Pleici okupljanje 3

Stigao je i travanj, s njim i veliko okupljanje obitelji Pleića

U Rami su se 13. travnja okupili Ple(j)ići koji su pristigli iz svih krajeve Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i iz daljih zemalja. Najviše ih je pristiglo iz Ciste Velike (Pleići Pržići – svaka je kuća barem s jednim članom bila zastupljena), zatim iz Tomislavgrada, Splita, Solina, Busovače, Novih Sela i Uskoplja.

Splitski i okolni Pleići krenuli su iz Splita autobusom već oko 7 sati ujutro, kako bi se stigli susresti s Pleićima iz drugih mjesta – a gdje drugdje nego na svetoj misi u Rami koja se održala u 11 sati.

Misu je predvodio gvardijan ramskog samostana fra Andrija Jozić. Kod oltara je služio fra Marko Plejić animirajući glazbeno liturgijsko slavlje.

Domaćini, a ujedno i organizatori, Željko Pleić i učiteljica Jelena Knezović Pleić, prigodno su nakon mise uručili zahvalnice svima koji su doprinijeli u samoj organizaciji, ali i okupljanju Pleića.

Za oltarom se čitalo o povijesti prezimena Pleić, a uslijedilo je razgledavanje znamenitosti u Rami, a nakon toga zakuska za sve uzvanike.

Kako je dan protekao možete pogledati u velikoj fotogaleriji u nastavku.

Na knjizi o Pleićima radit će cijenjeni TV novinar Ante Ivanković

A da inicijativa okupljanja Pleića nije samo kratkoročan fenomen, dokazuju i konstantni napori organizatora za realizacijom što više, što kvalitetnijih projekata.

Među tim projektima svakako valja istaknuti pisanje knjige o Pleićima u čijem će nastanku sudjelovati i televizijski novinar i urednik Ante Ivanković koji aktivno djeluje na prikupljanju podataka, ali i na sastancima na kojima se izmjenjuju ideje i informacije koje će dovesti do konačne realizacije ove knjige čiji će autor biti upravo cijenjeni Ivanković.

Ante Ivanković inače je autor više knjiga, među kojima se ističu knjige Duvanjska prezimena, S kamerom HTV-a u Domovinskom ratu, Hrvatski rodovi u župi Podbablje, ali i brojnih drugih.

Pleici okupljanje 16
novinar Ante Ivanković i Marija Pleić rođ. Ivanković

Početkom svibnja Pleići iz Tomislavgrada došli su na svoje

Kako to obično biva, jedno veliko duženje vodi do puno novih poznanstava – i novih, (ne)očekivanih ranijih okupljanja.

Već dva tjedna nakon središnjeg događaja, Pleići iz Tomislavgrada i sela u blizini, Stipanića, gostovali su kod Pleića u Cisti Velikoj.

Dobrog društva i veselja nije manjkalo, a što Pleići dalje spremaju vrijeme će nam svima uskoro pokazati.

Pleici okupljanje 20

Iduće godine – novo druženje

Iako je prvo veliko Pleića okupljanje tek iza nas, organizatori su uzeli predah dovoljno dug samo da odmore, a zatim su krenuli u pripremu idućeg velikog okupljanja – naime, u Rami će se drugu subotu nakon Uskrsa, 3. svibnja 2025. održati, nadaju se, još veće i brojnije okupljanje Pleića.

Također, u Zagrebu živi dosta Pleića koji su ove godine opravdali svoj nedolazak, a sve koji su se ove godine okupili posebno je iznenadila i raznježila poruka Pleića iz Belgije – koji su dušom bili uz njih, i koji će dogodine, ako Bog da, biti i fizički prisutni.

Dosadašnjoj organizaciji najviše su pridonijeli supružnici Željko Pleić i Ljiljana Čorić Pleić, a uz njih se istaknula i mlada učiteljica Jelena Knezović Pleić. Zatim, Pere i Josip ‘dali su ruke’ u organizaciji okupljanja Tomislavgradskih Pleića, a Ivan Pleić bio je glavni odgovoran za Busovaču. Uz to, Pleići se zahvaljuju i ramskom gvardijanu fra Andriji Joziću na gostoprimstvu i svima koji su svojim dolaskom uveličali ovo okupljanje.

Izvor: Dalmacija danas HR

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti