spot_img

Koliko su izmjene Izbornog zakona imale učinka?

Visoki predstavnik Christian Schmidt je krajem ožujka nametnuo izmjene Izbornog zakona, a one između ostalog podrazumijevaju da predsjednici biračkih odbora i njihovi zamjenici se biraju među nestranačkim osobama.

Za ostale članove biračkih odbora se biraju osobe koje predlažu stranke, ali novost je da pravo izbora imaju samo stranke koje su parlamentarne.

Primjera radi, ukoliko na predstojećim lokalnim izborima se stranka kandidira u nekoj općini za vijeće ili načelnika, da bi dobila člana biračkog odbora ona je morala dobiti mjesto u vijeću ili načelničko i prije četiri godine. U suprotnom će imati pravo samo na promatrače.

Za izborni ciklus lokalnih izbora, mjesta članova i zamjenika članova biračkih odbora iz stavka (5) ovog članka za svaku od osnovnih izbornih jedinica bit će popunjena na prijedlog političkih subjekata zastupljenih u direktno izabranim tijelima jedinica lokalne samouprave iz te relevantne osnovne izborne jedinice u prethodnom izbornom ciklusu, piše u nametnutoj izmjeni Izbornog zakona.

Time je visoki predstavnik Schmidt nastojao smanjiti broj fiktivnih stranakakoje su se pojavljivale samo da bi radile posao za velike stranke, odnosno samo radi članova biračkih odbora koje su preuzimale velike stranke kako bi povećalemogućnosti za izborne prijevare.

Koliko je u tome visoki predstavnik uspio, analizirao je “Avaz” na osnovu dostupnih podataka o prijava za izbore sada i prije četiri godine.

2020. godine je ovjereno sudjelovanje 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata i 71 predstavnik nacionalnih manjina.

Kako je jučer objavljeno iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH 113 stranaka, 154 samostalna kandidata i 31 predstavnik nacionalne manjine su predali prijavu za sudjelovanje na izborima.

Taj broj bi mogao biti i manji, jer postoji mogućnost da sve stranke ili kandidati ne budu ovjereni za sudjelovanje na izborima, odnosno da se odbije njihova prijava. Broj se evidentno smanjio, no postavlja se pitanje je li onoliko koliko se to očekivalo.

Dodatni segment efikasnosti može biti i to da pojedine stranke koje imaju uspjeha u jednom dijelu države, ali ne u drugom, neće se prijavljivati za sudjelovanje na izborima i u drugim krajevima samo radi trgovine biračkim odborima. No, no na podatke o tome će se trebati još pričekati, piše “Dnevni avaz”.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti