spot_img

Bećirović iz Švicarske poručio: BiH potpuno razumije stradanje građana Ukrajine

U Švicarskoj se protekla dva dana razgovaralo o načelima za konačno okončanje 27-mjesečne invazije Rusije na Ukrajinu, a mirovni summit zaključen je usvajanjem zajedničke deklaracije.

Više od 90 zemalja je sudjelovalo na konferenciji, njih 80 uključujući četiri organizacije podržalo je spomenutu deklaraciju, a 13 nije potpisalo. Radi se o sljedećim zemljama:  Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija, Indonezija, Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan.

Potvrđujemo svoju predanost suzdržavanju od prijetnje ili uporabe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti bilo koje države, načelima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica uključujući teritorijalne vode, te rješavanju sporova mirnim putem kao načelima međunarodnog prava, stoji u zajedničkom priopćenju.

Švicarska predsjednica Viola Amherd rekla je kako su se unatoč različitim stavovima uspjeli okupiti oko zajedničke vizije.

Ovim šaljemo jasan signal narodu Ukrajine i svima koji su direktno pogođeni posljedicama rata: veliki dio međunarodne zajednice ima želju donijeti promjene, rekla je Amherd.

Na summitu je sudjelovao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je izjavio da će Bosna i Hercegovina nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini jer želi da se rat u Ukrajini zaustavi. On se, između ostalih, sastao s premijerom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, kao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

On je upozorio da proruske snage u BiH ugrožavaju mir i da “organi Republike Srpske, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti BiH i regije”.

Država Bosna i Hercegovina, kao žrtva brutalne agresije od 1992. do 1995.,potpuno razumije patnje i stradanje građana Ukrajine. Nažalost, Europa se ponovo suočava s politikom teritorijalnog ekspanzionizma. Krajnji cilj agresorskih ratova protiv BiH i Ukrajine je isti – teritorijalno proširenje. Zato je jedna od poruka iz moje države glasila: “Učite od Sarajeva – spasite Kijev”!, rekao je Bećirović.

Plenković koji se dan ranije također susreo s Von der Leyen, kako je objavljeno na mreži X, poručio je kako će i nakon summita u Švicarskoj davati važan obol  u daljnjim raspravama o mirovnom procesu.

Predstavio sam iskustva Hrvatske u nizu humanitarnih pitanja, poput razminiranja, razmjene zarobljenika, liječenja ranjenika i potrage za nestalima, što je u središtu naše pomoći Ukrajini  i suradnje s međunarodnim partnerima, objavio je Plenković.

Podsjetimo, mirovnom skupu nisu prisustvovale Kina i Rusija koja je summit ocijenila uzaludnim. Nakon zasjedanja prisutnima se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je kazao kako se nada da pripreme za drugi sastanak neće trajati godinama.

Posebnu poruku poslao je Kini kazavši kako bi “Kina svoje mirovne prijedloge o načinu na koji bi se trebao okončati rat s Rusijom trebala prenijeti izravno Ukrajini, umjesto da to čini putem medija.” Poručio je kako Rusija može započeti pregovore već sutra ako se povuče s teritorija Ukrajine, ali kako ruski predsjednik Vladimir Putin neće okončati rat.

Stoga ga moramo zaustaviti na bilo koji način, bilo vojnim ili diplomatskim sredstvima. Zapadna pomoć nije bila dovoljna za pobjedu u ratu, ali je summit pokazao da ne slabi međunarodna potpora Ukrajini, zaključio je Zelenskij.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti