spot_img

Večeras misa uočnica sv. Anti, misno slavlje predvodi nadbiskup Tomo Vukšić

Večeras će se u župi služiti misa uočnica posvećena svetom Anti. Ispovijedanje će započeti u 15:30 sati, a misa će se služiti u 18:00 sati. Svetu misu predvodit će nadbiskup Tomo Vukšić, čime će se obilježiti početak proslave ovog omiljenog sveca.

Proslava Svetog Ante – četvrtak, 13. lipnja

Glavna proslava održat će se u četvrtak, na dan svetog Ante, patrona župe. Program će započeti jutarnjom misom u 7:00 sati, nakon čega će uslijediti misa u crkvi u 8:00 sati. U 9:00 sati bit će služena bolesnička misa koju će predvoditi fra Fabio Badrov, student u Rimu.

Središnje misno slavlje održat će se u 11:00 sati, a predvodit će ga fra Drago Bojić, župni vikar u Jajcu. Proslava će se nastaviti večernjom misom u 18:00 sati s blagoslovom djece, koju će predvoditi fra Zdenko Frljić, samostanski vikar u Gučoj Gori. Tijekom cijelog razdoblja, vjernici će imati priliku za svetu ispovijed.

Sva događanja odvijat će se na novouređenom Trgu sv. Ante u Busovači, dijelu obimnog projekta uređenja župnog dvorišta u koji je uloženo nekoliko stotina tisuća KM. Projekt je započeo prije desetak godina kada je akademski kipar Kuzma Kovačić izradio kip sv. Ante Padovanskog, koji danas krasi župno dvorište. Ovaj projekt inicirao je tadašnji župnik fra Dominko Batinić, a danas se privodi kraju pod vodstvom aktualnog župnika fra Zorana Jakovića. Novac za ovaj projekt, osim župljana i busovačkih firmi, osigurala je i Vlada RH putem projekata prekogranične suradnje, kao i dužnosnici HDZ-a BiH iz Busovače putem transfera sa županijske i federalne razine.

Organizatori pozivaju sve vjernike i hodočasnike da se pridruže u slavlju i duhovnoj obnovi te da budu dobri domaćini svim posjetiteljima. Ova proslava nije samo prilika za zajedničku molitvu, već i za jačanje zajedništva i međusobne podrške.

Sretan blagdan svima i neka svetac zaštitnik blagoslovi sve sudionike.

Život svetog Ante

Sveti Anto Padovanski, poznat i kao sveti Antun, rođen je 1195. godine u Lisabonu, Portugal. Bio je franjevački redovnik poznat po svojoj izvanrednoj sposobnosti propovijedanja i velikoj ljubavi prema siromašnima. Nakon što je stupio u franjevački red, putovao je širom Europe propovijedajući i pomažući potrebitima. Njegove propovijedi bile su toliko moćne i inspirativne da je ubrzo postao jedan od najomiljenijih svetaca u kršćanskoj povijesti.

Sveti Anto je preminuo 1231. godine u blizini Padove, u Italiji, a kanoniziran je manje od godinu dana kasnije, 1232. godine. Poznat je po brojnim čudima koja su mu pripisana, uključujući ozdravljenja i pronalaženje izgubljenih predmeta, zbog čega ga mnogi zazivaju u svojim molitvama za pomoć. Njegov blagdan slavi se 13. lipnja, a mnogi vjernici diljem svijeta okupljaju se na ovaj dan kako bi odali počast ovom velikom svecu i tražili njegov zagovor.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti