Izetbegović razlog za oduzimanje akademskog zvanja njegovoj supruzi pronašao u Izbornom zakonu

Lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku o oduzimanju akademskog zvanja magistrice znanosti ravnateljici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je desetljećima prisutan proces unošenja razdora i smutnje među Bošnjake.

Na udaru su, čemu svakodnevno svjedočimo, afirmirani političari, ulema, poznati branitelji. I samo prezime Izetbegović je odavno predmetom ciljanih napada i diskvalifikacija. U posljednje vrijeme fokus je stavljen na moju suprugu Sebiju Izetbegović, profesoricu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kampanja koja se vodi je politički motivirana, radi se o borbi za vlast i pritisku čiji je cilj da se oslabi pozicija SDA pred nastavak pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, izvršitelj najnovije kampanje vezane za akademsko napredovanje prof. Izetbegović je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Iz politički sasvim jasnih razloga uključio se i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Afera će potrajati i dobit će epilog na sudu u Sarajevu. U međuvremenu javnost će biti izložena spinovima, poluistinama i neistinama. Pozivam vas da prepoznate jeftine manipulacije koje potcjenjuju vašu inteligenciju, memoriju i moć rasuđivanja. Ovaj put vam obraćam pažnju na samo tri bitna elementa koji su bili uvod u pokušaj diskreditacije prof. Izetbegović, navodi lider SDA.

Kako je naveo, sve je počelo izjavom Asima Kurjaka, profesora na Zagrebačkom sveučilištu da maltene ne poznaje Sebiju lzetbegović, i da nije bio mentor na njezinom doktoratu.

Ispostavilo se da postoji obimna dokumentacija o suradnji prof. Kurjaka s prof. Izetbegović, niz zajedničkih projekata, više knjiga s njegovom posvetom, i, naravno, kompletna dokumentacija o njezinom doktoratu i njegovom mentorstvu. Suočen s činjenicama, prof. Kurjak je zatim javno povukao svoju izjavu. Međutim, tu nije bio kraj, već se nastavilo s novim neistinama, tvrdi Izetbegović.

Podsjetio je da je u gostovanju na TV Hayat početkom ožujka 2023. prof. Izetbegović predočila tri indeksa koji potvrđuju njezin redoviti studij u Sarajevu, a zatim i magistarski studij u Sarajevu i Zagrebu. U indeks izdan od Sveučilišta u Zagrebu upisano je deset ocjena, među njima i ocjena prof. Biserke Funduk-Kurjak, supruge prof. Asima Kurjaka.

Čuvanje dokumentacije nije bila obveza prof. Izetbegović, jer iza izdanih diploma i evidencija o studiranju stoji institucija koja ih je izdala, a ne kandidat. U ovom slučaju to je Medicinski fakultet u Sarajevu, i samo ovaj fakultet može potvrditi dokumente studenta ili ih dovesti u pitanje. I Medicinski fakultet je to uradio u suradnji sa Županijskom inspekcijom za visoko obrazovanje. Ad hoc komisija formirana u ovu svrhu je izvršila potrebne provjere dokumentacije, nakon čega je Nastavno-znanstveno vijeće Medicinskog fakulteta jednoglasno utvrdilo da je kompletan akademski put prof. Izetbegović uredan, naveo je.

Da dokumentacija nije bila uredna, nemoguće bi bilo da prof. Izetbegović prvo magistrira pod mentorstvom prof. Šimića, a zatim i doktorira pod mentorstvom prof. Kurjaka, stoji u njegovoj objavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Nula u sarajevskom derbiju