spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Hrvatska gradi dvije nove autoceste, jedna će biti najskuplja u povijesti Hrvatske

Hrvatske autoceste (HAC) sljedeći će mjesec raspisati natječaje za izvođače radova za dva preostala kapitalna autocestovna pravca Rudine – Doli – Dubrovnik i Križišće – Selce i za vijadukt preko Ranžirnog kolodvora u Zagrebu, piše Jutarnji list. Vrijednost tih poslova procjenjuje se na oko 860 milijuna eura

Ugovori bi se trebali potpisati u sljedećoj, izbornoj godini. Vlada je prošli tjedan odobrila najveće pojedinačno kreditno zaduženje u povijesti HAC-a u visini od 2,172 milijarde eura, kojim je osigurano 1,3 milijarde eura za gradnju ove dvije autoceste.

Autocesta Rudine – Osojnik ukupne je dužine 28 kilometara i riječ je o najskupljoj autocesti koja će se graditi u Hrvatskoj. Prema sadašnjim procjenama, kilometar ove autoceste stajao bi oko 27 milijuna eura, navodi Jutarnji list.

Osim same autoceste, bit će potrebno sagraditi i dvije spojne ceste ukupne dužine oko 10 kilometara. Jedna je dužine 6,3 kilometara od Stona do Doli, a druga od Osojnika do Dubrovnika.

Iznimno visoka cijena gradnje uvjetovana je težinom terena kroz koji će trasa autoceste prolaziti. Od ukupno 28 kilometara dionice čak 21 kilometar je u objektima i tunelima, piše Jutarnji list.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM