spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ministrica Plavčić predstavila Smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2025. – 2027. godina

Na današnjoj sjednici Vlade Županije Središnja Bosna, ministrica financija Mirjana Plavčić predstavila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2025. – 2027. godina. Navedene smjernice temelje se na makro ekonomskim projekcijama razvoja koje su u nadležnosti DEP-a ,te projekcijama kretanja javnih prihoda koje utvrđuje Federalno ministarstvo financija.

Ministrica Plavčić istaknula je kako je ekonomska i fiskalna politika Vlade Županije Središnja Bosna u ovom srednjoročnom razdoblju usmjerena na postizanje pet strateških ciljeva, a to su: očuvanje fiskalne stabilnosti Županije, poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, jačanje institucionalnih kapaciteta, proaktivna uloga u integracijskim procesima, te održiva gospodarska politika.

Navedeni ciljevi uključuju ulaganje u razvoj infrastrukture, obrazovanje i turizam, demografsku obnovu, digitalizaciju javne uprave te povećanje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim resursima, kao i stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mjesta i promicanje održivog razvoja.

„Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade, posebice Ministarstva financija, Županija Središnja Bosna izašla je iz dugogodišnjeg deficita te sada ušla u stanje suficita. Naime, 2015.godine akumulirani deficit Županije iznosio je 39,3 milijuna KM, a 2023. godine akumulirani suficit je iznosio 40,5 milijuna KM. Trenutno stanje duga za kredite i jamstva Županije iznosi 1,2 % (297 milijuna KM ostvareno u 2023.godini), dok je Zakonom o dugu i zaduživanju dopušteno zaduženje do 10%. U 2024.godini planirano je dugoročno zaduženje Županije u iznosu od 40 milijuna KM za projekte od interesa za Županije i projekte općina. Ove Smjernice obuhvaćaju i plan doprinosa za zdravstveno osiguranje koji je za 2025. godinu planiran u iznosu od 170 milijuna KM uz projicirani rast od 8% u svakoj od naredne dvije godine. Doprinos za osiguranje od neuposlenosti planiran je u iznosu od 15 milijuna KM uz rast od 5,7% godišnje“, istaknula je ministrica Plavčić.

Sveukupno, predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike ŽSB za razdoblje 2025. – 2027. godine pružaju jasnu viziju i smjer za razvoj Središnje Bosne, te se očekuje daljnji napredak Županije Središnja Bosna u postizanju gospodarskog rasta, poboljšanja infrastrukture, promociji održivosti i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti