Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Wigemark: Formirati vlast, nepostojanje vlade paralizira

Pročitajte i ovo

JAVNI NATJEČAJ: JKP “Komunalac” Busovača zapošljava tri radnika na neodređeno

Na temelju članka 3. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna...

Novalić traži cijepljenje novinara, trgovaca i ugostitelja

Federalni premijer Fadil Novalić je na sastanku s županijskim premijerima predložio je razmotranje redoslijed prioriteta za cijepljenje protiv COVID-19....

Žena stradala u požaru u Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla

U Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla jutros je došlo do požara u kojem je smrtno stradala žena. Požar se...
Lars Gunnar Wigemark, šef Europske delegacije u Bosni i Hercegovini, kazao je danas za N1 da je najvažnije nastaviti napore ka formiranju vlasti komentairajući neuspjeh u ovom procesu usprkos potpisanom Sporazumu lidera najvećih bh. stranaka.

Na pitanje što će se dogoditi nakon 5. rujna, on je kazao je taj Sporazum lidera dobra osnova za koalicijsku vladu.

”Ono što je najvažnije je da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastaviti proces formiranja novog vijeća (ministara) i mandatara, bilo da se radi o gospodinu Tegeltiji ili nekom drugom. To je prioritet broj jedan koji je Europska Unija postavila na samom početku. Komesar Hahn je bio vrlo jasan tijekom svog boravka ovdje u ožujku. Ne vjerujemo u preduvjete za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena ali nepostojanje vlade paralizira i to je veliki problem”, ispričao je Wigemark.

Na pitanje hoće li Sporazum ”preživjeti” postavljeni rok, Wigemark je poručio da ”ne postoji alternativa”.

”Vjerujemo da je taj sporazum lidera dobra osnova za koalicijsku vladu i ne čini se da postoji alternativa. Zemlje članice, dakle ne samo Komesar Hahn, su podvukle nekoliko puta da zemlja treba uspostaviti vlast jer bez vlasti nema ni EU integracija, ali ni NATO integracija. Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO-om. Srbija održava odnose s NATO-om, ako Srbija može to uraditi onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne događa, zemlja je u zastoju a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, su oni koji su najviše pogođeni. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao postići kompromis. To su učinili 5. kolovoza, a to isto bi trebali učiniti 5. rujna ili bilo kad”, naglasio je Wigemark za N1.

On je rekao da je ”najteže ocijeniti svojrad” govoreći o odlasku s funkcije na kojoj je proveo proteklih nekoliko godina. ”Najteže je ocijeniti svoj rad. Ali mogu reći da je danas BiH u potpuno drugačijoj poziciji kada je u pitanju EU put. Aplicirali ste za članstvo, dobili mišljenje, sada psotoji jasna mapa puta stvari koje treba uraditi. Vrijeme je da se pređe s misli na djela, vrijeme je da se nastavi s reformama, da se nastavi s EU integracijama. Europska Komsija je sastavila jasne preporuke a zemlje članice će preispitati aplikaciju do kraja godine i reći svoje mišljenje. Dakle, situacija je potpuno drugačija od prije četiri-pet godina. Ekonomija je bila u zastoju, nije bilo novca u proračunu, bili su u deficitu, a sada proračun Federacije ima na raspolaganju jednu i pol milijardu KM suficita. Postoje također fondovi koji su na raspolaganju državno razini vlasti. Mislim da je lako procijeniti gdje je zemlja bila prije nekoliko godina, s prosvjedima i nemirima na ulicama”, poručio je on.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

VIDEO | Nogometaši Busovače današnju pobjedu posvetili Jozi Radošu

Danas je na stadionu u Busovači odigrana utakmica Druge lige FBiH- Zapad između ekipa domaćina NK Busovača i NK...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo