Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

FOTO: Grob Mate Bobana pohodile stotine osoba

Pročitajte i ovo

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je izravno i neizravno koštala desetak milijardi maraka. Procjene ekonomista...

Čavara: „HVO dao veliki doprinos u obrani hrvatskog naroda i opstanka BiH kao države“

U povodu 29. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je čestitku pripadnicima Oružanih snaga...

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila vijence na spomen obilježju poginulim braniteljima

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata naše općine na čelu s predsjednikom Marinkom Čosićem položila je vijence i položila...
Povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne danas su položeni vijenci na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u groblju Gorici – Sovići. Grob predsjednika Bobana danas su pohodile stotine onih kojima je ovaj dan posebno drag.

Mate Boban je bio prvi predsjednik i utemeljitelj Hrvatske republike Herceg Bosne koja je izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne kojoj je i početna i završna figura upravo Mate Boban.

Molitvu danas u podne predvodio je fra Vinko Mikulić Bajević. Nazočili su joj brojni dužnosnici, utemeljitelji Herceg Bosne, prijatelji Mate Bobana, politički i vojni dužnosnici i brojni drug, piše Grude.com.

Također, fra Bajević je održao i govor u kojem se osvrnuo na sve hrvatske sinove koji su s krunicom u rukama branili i obranili sveto tlo kao i na predsjednika Matu Bobana koji je hrabro stao na čelo hrvatskog naroda u najtežim vremenima. Pozvao je sve Hrvate na zajedništvo koje je potrebno danas jednako kao u vihoru rata kad su neki željeli izbrisati Hrvate s tisućljetnih ognjišta.

Također, pozvao je na podršku legitimnim hrvatskim dužnosnicima koji se istinski bore za jednakopravnost Hrvata u BiH da ustraju u toj borbi do kraja.

- Advertisement -

Predsjednik udruge Herceg Bosna Vlado Šoljić s ponosom je govorio o predsjedniku Mati Bobanu.

– Poznavao sam predsjednika Bobana i prije rata. Bili smo i poslovni i pravi prijatelji. Mogu odogvorno reći da je on bio vojnik hrvatskog naroda. To je dokazao i prije rata i u ratu i nakon rata kad je napustio dužnost, a ni jednu ružnu riječ koja bi mogla štetiti hrvatskom projektu nije rekao, iako mu je tad bila nanesena nepravda. Prema svemu tome, na svim poljima, na gospodarskim, političkim i ljudskim, on je dokazani čovjek – kazao je Šoljić.

Grudski načelnik i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj istaknuo je da je ovaj dan prilika da se probudi svijest svih Hrvata o Herceg Bosni kao nečem pozitivnom i nečem što je ugrađeno u same temelje ove države.

FOTO: Večernji list

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

VIDEO | Nogometaši Busovače današnju pobjedu posvetili Jozi Radošu

Danas je na stadionu u Busovači odigrana utakmica Druge lige FBiH- Zapad između ekipa domaćina NK Busovača i NK...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo