spot_img

Sportski savez KSB poziva na 20. “Pješačenje do zdravlja”

Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, Sportski savez općine Donji Vakuf i Planinarsko društvo „Dubrava“ iz Donjeg Vakufa organizira dvadeseseto jubilarno pješačenje “S nama na putu do zdravlja” do Planinarskog doma “Jarišće” kod Oboraca općina Donji Vakuf. Pješaćenje se organizira povodom obilježavanja 31. svibnja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

Pješačenje će se održati 02.06.2024. godine (nedjelja), sa polaskom iz općina SBK/KS do odredišta na području Općine Donji Vakuf odakle će se uputiti laganom šetnjom prema Planinarskom domu “Jarišće” kod Oboraca općina Donji Vakuf uz pratnju Gorske službe spašavanja Travnik i članova PD “Dubrava” iz Donjeg Vakufa.

Sa ciljem sticanja i promoviranja zdravih životnih navika, kao i povećanja interesa za bavljenjem tjelsenom aktivnošću u sklopu “Pješačenja do zdravlja” bit će organizirane sportske aktivnosti: “Bosanski susreti” (ekipno takmičenje – povlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, skakanje u vrećama), te “Liga zdravih životnih navika” igra se na male golove.

Pored sportskih aktivnosti sudionici pješačenja do zdravlja posjetit će nalazište stećaka u Oborcima gdje će se održati povijesni sat s ciljem njegovanja i očuvanja bosanskohercegovačke povijesti.

Grupne i pojedinačne prijave je obavezno dostaviti Sportskom savezu SBK/KSB (e-mail:[email protected]) ili Sportskim savezima općina najkasnije do 29. svibnja kako bi se mogao osigurati dovoljan broja autobusa za prijevoz sudionika.

Raspored polazaka autobusa:

 Travnik (autobusko stajalište kod Doma zdravlja Travnik) u 8,30 sati;
 Turbe (pekara „Dervić“) u 8,45 sati;
 Vitez (autobusna stanica) u 8,00 sati;
 Nova Bila (parking Motel „Dani“) u 8,15 sati;
 Gornji Vakuf/Uskoplje (ispred Konzuma) u 8,00 sati;
 Bugojno (ispred TOU „ Best“ kod džamije) u 8,30 sati;
 Donji Vakuf (parking Hotela „Vrbas“) u 8,50 sati;
 Oborci u 09,15 sati
 Novi Travnik (VATROGASNI DOM) u 8,00 sati;
 Novi Travnik (autobusno stajalište kod kružnog toka-izlazak iz Novog Travnika) u 8,05 sati;
 Nević Polje (autobusno stajalište, auto-servis „Fišić“) u 8,15 sati.

Više od 6 milijuna ljudi svake godine umre od dejstava duhana – više nego od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedeno. To je jedini legalni proizvod koji ubija ako s konzumira tačno onako kao sto je proizvođač naumio.

Čak polovica svih pušača će umrijeti od bolesti povezanih duhanom. Pasivno pušenje škodi svima koji su izloženi tom dimu, a procjenjuje se da godišnje od pasivnog pušenja umre više od 600.000 ljudi. Zbog stalnih upozorenja i zabrane pušenja u zatvorenim javnim mjestima u većini zemalja Svijeta, duhanska industrija pokušava na sve moguće načine da te sporazume i Zakone promjeni.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti