spot_img

Schmidt “tepao” Dodiku i pozvao na razumnije ponašanje

Visoki predstavnik Christian Schmidt naglasio je da uvjerava javnost kako će on ostati u Bosni i Hercegovini sa svim ovlastima koje ima i da će raditi ozbiljno sa građanima BiH.

Govoreći o smanjenju ovlasti i izmještanju OHR-a istaknuo je da nije bilo razgovora o “okončanju mandata”.

Ja sam i organizirao i bio sam prisutan na sastancima na kojima se razgovara. Razgovaralo se o Daytonu, PIC-u uključujući i moje prisustvo. Imali smo široku raspravu o svim temama, međutim nikakvih odluka u tom smislu nema. Razgovarali smo o tome kako možemo iskombinirati europsku integraciju Bosne i Hercegovine i prisustvo OHR-a.

Ja ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina. Narednih 20 godina treba biti vrijeme promjena. Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem vidio da postoji obaveza da izvještavam Vijeće sigurnosti UN-a. O tome da stvari nisu dovoljno održive da ove država bude bez prisustva međunarodne zajednice na osnovu Daytona, rekao je Schmidt na gostovanju u Klix Studiju.

Osvrnuo se i na negiranje genocida od strane predstavnika srpskih vlasti kazavši kako se stanje popravilo.

Ja sam ovdje imao jedan tim njemačkih tužitelja koji su radili nekoliko dana sa tužiteljima ovdje u Sarajevu. Oni će se vratiti ponovno. Mi vidimo da su se lagano stvari popravile, nemamo veliki broj optužnica. Međutim, bit će više i bit će još posla da se uradi sa Europskom unijom.

 

 

Moram također podvući ovdje da oni koji ne žele da idu u europske integracije moraju razumjeti da je ovo jedna od važnih stvari. Serge Brammertz glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog tribunala u Hagu je upravo podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a da postoji ogroman broj, blizu 400 kandidata za suđenje u cjelokupnoj regiji. Oni su svi imali udjela u zločinima u Bosni i Hercegovini, rekao je Schmidt i dodao da je to pitanje koje se tiče cjelokupnog društva i institucija u Bosni i Hercegovini.

Bilo je razgovora i o “Svesrpskom saboru”, a Schmidt je kazao kako je značaj obilježavanja Dana RS 9. siječnja opao, a što se tiče zaključka da se 15. veljače obilježava kao Dan Republike Srpske, kazao je kako “mora vidjeti što će se tu dogoditi”.

Ove godine se moglo vidjeti da osim Srbije nije bilo drugih međunarodnih predstavnika na tom događaju. Ne znam šta se događa sa predstavnicima iz Ruske Federacije. Mislim da treba doći do pozicije da 9. siječanj bude sasvim običan dan. Što se tiče 15. veljače ja moram vidjeti što će se tu dogoditi. Međutim, nema potrebe da se izbjegavaju bilo kakve proslave. Republika Srpska nije srpska republika, već multietnička, kao entitet koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, rekao je Visoki predstavnik u BiH.

Na dodatno pitanje da li zaključci ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum istaknuo je da ne bi rekao da ne postoji ništa zabrinjavajuće.

Postoji samo to okruženje koje može biti zabrinjavajući. Ako čovjek očekuje da je Mile Dodik sam napisao te zaključke onda bi to morali promatrati na drugi način, ali vidim više opreza u vezi sa mogućim razvojem situacije, ne vidim puno činjenica. Ako postoji razumijevanje da Srbi dominiraju drugima onda to ne bi bilo dobro. U ovom trenutku trebamo sačekati što će se iz ovoga izroditi. Ja ne bih očekivao da ovo bude nešto što će promijeniti cjelokupnu situaciju, rekao je Schmidt.

U nastavku ga je voditeljica pitala zašto je koristio skoro tepajući izraz “Mile” za Milorada Dodika.

Ja mislim da je to za njega na neki način prijateljsko ime. Ja imam jasne političke pozicije, ako vam mogu reći jednu tajnu. U ranijim godinama gospodin Dodik je bio mnogo više prijateljski nastrojen prema meni. To je bilo vrijeme kada je trebao nešto dobiti od mene. Tada mu je bila korisna moja pozicija. On zna da sam ja očigledno tu nakon tri godine, sa ili bez njegovog priznavanja. Ja sam bio u Banja Luci i Republici Srpskoj i bolje bi bilo da razumije da ja nisam tu da blokiram ili krivim bilo koga nego da kažemo koji su naši interesi i hajde da razgovaramo o svemu. Ovo je neka vrsta poziva na razumnije ponašanje, kazao je Schmidt.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti