Petak, 1 srpnja, 2022

Šarović: Uvjeravam vas, ova kriza će biti još gora za mjesec dana i tri puta gora za tri mjeseca

Pročitajte i ovo

Šarović smatra da su za krizu odgovorne odluke visokog predstavnika, a posebno jer je posljednju odluku donio Christian Schmidt za koga lider SDS-a kaže da nije kredibilan jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Ja vas uvjeravam da će ova kriza biti još gora za mjesec dana i tri puta gora za tri mjeseca, ali živi bili pa vidjeli”, govori za BHRT predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Šarović smatra da su za krizu odgovorne odluke visokog predstavnika, a posebno jer je posljednju odluku donio Christian Schmidt za koga lider SDS-a kaže da nije kredibilan jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

“To je ozbiljan problem, njegov osobni. Prethodni visoki predstavnik je dobio suglasnost u Vijeću sigurnosti bez obzira na osporavanja nametanja njegovih odluka, ali ovaj nije. On hramlje na jednu nogu. Sada se postavlja pitanje može li on praktično biti protektor? Jer, nametati određene zakone, određene odluke, kreirati određena rješenja to je druga riječ za protektorat”, govori Šarović.

Dodik možda vuče poteze koji će dovesti do još dramatičnije situacije

Mirko Šarović pretpostavlja da lider SNSD-a Milorad Dodik kalkulira kako ovu novonastalu krizu da pretoči u neki svoj dobitak.

„Dodik misli da ovo sada može da preobrati u svoju korist i da možda koristi sada mehanizme koji mu stoje na raspolaganju da krizu možda učini još dramatičnijom. Odgovara mu to, a ne smirivanje. I onda na valu te krize da se možda ponovo promovira u nekog nacionalnog heroja koji se sada bori za pravdu i prava Republike Srpske, pokušavajući da se amnestira da je on jedan od velikih krivaca za ono što se dogodilo unazad osam mjeseci“, kaže Šarović.

SDS Dodikove poteze  smatra neracionalnim, jer su, kako kaže, Šarović ti potezi više okrenuti njegovom rejtingu, nego rejtingu njegove stranke, dok su interesi Republike Srpske potpuno zanemareni.

“Republici Srpskoj velike krize ne odgovaraju. Više joj odgovara stabilna situacija, razvoj zemlje, ekonomija, napredak, stabilnost i očuvanje Daytonskog sporazuma”, smatra Mirko Šarović.

Postoje dodirne točke s Dodikovom politikom. Problem je način na koji je provodi

Lider SDS-a smatra da je najbolje za njegovu stranku da što manje slijedi političku stazu Milorada Dodika, mada na njoj ima i dodirnih točaka sa željama i htijenjima Srpske demokratske stranke.

„U ovom ludilu u koje smo mi ušli, u ludilu koje u osnovi možda ima pravdu i pravo, jer o onim stvarima o kojima je on govorio, ne može se reći da nema pravde i želje vezano za povrat određenih nadležnosti, ali ne na način kako on to čini. Ne jednostrano, ne na način da se ovdje stvori takav krizni ambijent koji može da izazove i rat u ovoj zemlji. Znači, ja mislim da je to loš put“, kategoričan je Mirko Šarović.

On smatra da SDS mora da kreira vlastita rješenja, pogotovo ukoliko dobije šansu i postane kredibilan pa ih bude mogao provesti kroz institucije vlasti. To je za Šarovića opcija koju priželjkuje.

Ne treba da se „bodemo“ s Amerikom, Njemačkom i Britanijom…

Lider SDS-a bi, kada bi bio u poziciji da kreira politiku u Republici Srpskoj, zaustavio politiku koju žargonski naziva „šiljkom u oči“. Takva politika, smatra,  nikome nije donijela ništa dobro.

„Republika Srpska je mala, siromašna republika čiji je utjecaj minoran, u kome mi ne treba da se bodemo s Amerikom, Njemačkom, Britanijom. Možemo imamati svoj stav pošten, ali ne trebamo omalovažavati te zemlje, ne trebamo jednog kancelara nazivati pogrdnim imenima ili američkog predsjednika, čak i onda kada se s njima ni u čemu ne slažemo“, kaže Šarović.

On predlaže politiku koja neće proizvesti nove sankcije, a do toga se, kako kaže,  može doći demokratizacijom i otvorenosti društva, promjenom načina informiranja javnih medija, saniranjem korupcije.

Sankcije Rusiji? Dajte nam kandidatski status, pa podržavamo?

Sankcije Rusiji ne bi trebalo biti tema koja će dodatno podijeliti političare i javno mnijenje u Bosni i Hercegovini. U SDS-u smatraju da je dovoljno zadržati se na opciji u kojoj se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uz želju za što skorije okončanje rata. Za sankcije, smatra Šarović, mjesta nema.

„Uostalom, nismo ni zemlja kandidat. Možda bi bilo pametno da kažemo: Dajte nam kandidatski status, a onda nas obavežite, što je i pravilo Europske unije, obavežite nas da poštujemo politiku Europske unije. Na neviđeno da slijedimo ono što radi Europska unija, a nismo obvezni i mnogo će nas i skupo koštati za takvo nešto. Ili, ako ima neko da nam da tu milijardu, ili dvije što ćemo da izgubimo, to je već drugo pitanje. Ne vidim sada napinjanje da vodimo unutarnje borbe vezano oko sankcija ako nas nitko na to ne tjera i nemamo obvezu spram toga“, pita se Šarović.

Predsjednik SDS-a smatra da u Ukrajini ne ratuju Ukrajina i Rusija, već se vodi mnogo ozbiljniji ratni sukob.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo