Subota, 20 kolovoza, 2022

Republika Hrvatska ponovno pomaže Bosnu i Hercegovinu

Pročitajte i ovo

Kanader iz Hrvatske na putu je za Blidinje, potvrdio je iza podneva za Bljesak.info Mario Čutura, zapovjednik Javne vatrogasne službe Posušje rekavši kako je upravo na vezi s posadom.

Čutura je potvrdio kako je stanje jako teško, da je situacija vrlo ozbiljna i da se vatra širi. Hrvatsko Ministarstvo obrane objavilo je kako je kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslan u utorak u Bosnu i Hercegovinu radi gašenja požara na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinju.

Kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva poslan je na temelju naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, dodaje se u priopćenju.

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji, gdje je u nedjelju bio angažiran kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara”, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima na nesebičnom trudu.

Nakon angažmana u BiH, zrakoplov HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u Vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U priopćenju se podsjeća da je člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana ovlast Vlade da, uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite.

U skladu s tim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela takvu odluku za 2022. godinu. Spomenutom odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini te korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo