Jajce uvršteno na listu najljepših gradića na svijetu: svojom ljepotom i neobičnošću ostavlja putnike bez daha

Pored Jajca na listu su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall – Velika Britanija, Wanaka – Novi Zeland, Český Krumlov – Češka, Shirakawa-go – Japan.

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha.

– U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrmiranih ulica.

Ali najveće bogatstvo Jajca je prirodno čudo – vodopad Pliva visine 72 metra, koji se prelijeva na pukom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih raftinga, navodi magazin.

Pored Jajca na listu su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall – Velika Britanija, Wanaka – Novi Zeland, Český Krumlov – Češka, Shirakawa-go – Japan, prenosi Indikator.

Grad Jajce, smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas, sa svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se ukrštale u Bosni i Hercegovini – od davnih Ilira i Rimljana, preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

VIDEO: Direktor UKC RS prva cijepljena osoba u BiH

Rudar iz Zenice: Jutros kolegi govorim ‘Idi kupi benzina da se zapalimo’