spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

WD-40 je genijalan, ali nikada ga ne biste trebali koristiti na ovim mjestima

WD-40 je veoma koristan sprej koji podmazuje, štiti od hrđe i vlage, uklanja prljavštinu i još mnogo toga, ali na nekim mjestima ga nikada ne biste trebali koristiti. 

Iako je ovaj sprej odličan za mnoge stvari, u nekim slučajevima ga ne biste trebali koristiti.

Nemojte koristiti WD-40 na plastici

Ako pokušavate podmazati spoj na sunčanim naočalama ili ukloniti cjenik s površine plastične posude, mogli biste doći u iskušenje da posegnete za limenkom WD-40. Ali WD40 nikada ne biste trebali koristiti na prozirnoj plastičnoj površini ili na polistirenskoj ili polikarbonatnoj plastici.

Plastike označene brojem 6 su uglavnom proizvodi koji sadrže polistiren, a nalazi se igračkama, jednokratnim čašama i priboru za jelo te u uređajim poput detektora dima. Polikarbonat, plastika označena brojem7 može se naći u kuhinjskim aparatima poput hladnjaka, prozirnoj ambalaži, plastičnim lećama i sigurnosnoj opremi. Zbog kemijskog sastava WD-40 može oštetiti ovu plastiku i uništiti stvari poput sunčanih naočala s plastičnim lećama. Ako ste u nedoumici, bolje je izbjegavati korištenje WD-40 na plastici.

Nemojte koristiti WD-40 na drvetu

WD-40 može otopiti završne lakirane ili voštane slojeve na drvenim površinama. Ako koristite WD-40 za čišćenje, trebali biste ga držati podalje od drvenih podova i namještaja. Budući da lak ili voask stvaraju vodootpornu barijeru koja štiti drvene radove od oštećenja vodom, bolje ih je ne oštetiti. Također, s obzirom na to da WD-40 može prodrijeti u vlakna neobrađenog drva, općenito nije dobra ideja koristiti ga na bilo kojoj drvenoj površini, piše lifehacker.

Nemojte koristiti WD-40 na prirodnom kamenu

Budući da je WD-40 dobar za mnoge oblike čišćenja, mogli biste doći u iskušenje da ga isprobate na kamenim pločicama ili radnim površinama. Ali prirodni kamen je porozan i ne biste trebali koristiti WD-40 za njegovo čišćenje jer se može upiti u površinu kamena i zaprljati ga. Također, mnoge kamene površine tretirane su voskom za poliranje, a WD-40 može otopiti voštane završne slojeve.

Nemojte koristiti WD-40 na elektronici

Nikada ne biste trebali koristiti WD-40 na elektronici koja može reagirati s nekom plastikom, kao i privući prašinu i druge čestice. Korištenje WD-40 na vašem pametnom telefonu ili prijenosnom računalo ne samo da može oštetiti ekran, nego može uništiti tipke ili prodrijeti u unutarnje komponente. Najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje posebno formulirano za elektroniku.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti