Rudar iz Zenice: Jutros kolegi govorim ‘Idi kupi benzina da se zapalimo’

Neka ih je sramota je na što su nas natjerali. Svezali su nam ruke da se moramo na ovaj gest odlučiti, kazao je za N1 Semedin Avdispahić, jedan od rudara koji danas štrajka ispred RMU Zenica.

“Možda ćemo biti primorani i na neke radikalnije mjere. Jutros sam kolegi govorio “idi uzmi benzina da se zapalimo”. Vlada FBiH i ministar su odgovorni, ne znam hoće li ga biti stid obratiti se sada. Šute sve vrijeme”.

Kaže da je premijer za rudare ispao “životinja”.

“Premijer se nije mogao udostojiti i biti čovjek, on za rudare ispada životinja. Nije se udostojio, dva dana se piše u medijima i nije se mogao obratiti”.

“Egzistencija sve ijednog rudara je dramatična, 90 posto rudara je u kreditima. Svi smo u zaduženju, sad je blokada. To je najbolnije, jer je srušilo rudare na dno dna”.

Njegov kolega i komorat Elvedin Avdić je poručio:

“Pitam ih sve tko upravlja rudnicima? U čijem su vlasništvu? Vlada FBiH i EP su dužni da isplate ovo što tražimo. Mi smo kopali, bez ičije pomoći preselili čelo u Raspotočju, sami naši radnici. Riskirali smo živote, komorat je smrtno stradao i taj se život ne može vratiti nikad više. Nećemo odustati od zahtjeva, neka im je na sramotu”, kazao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jajce uvršteno na listu najljepših gradića na svijetu: svojom ljepotom i neobičnošću ostavlja putnike bez daha

VIDEO: Zlatne ruke Travničanina prave melem za dušu i tijelo