Subota, 19 rujna, 2020

Intervju Bojan Domić: Do 2024. u Travniku bi Hrvati konačno trebali ostvariti ravnopravnost

Pročitajte i ovo

Dodik: Svaki jezik nosi ime po imenu naroda, zašto bi bošnjački bio izuzetak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, osim što ne razumije što jedan član Predsjedništva BiH radi...

Od koronavirusa preminuo liječnik (37) koji je radio s najtežim pacijentima: “Spasio je brojne živote, ali svoju bitku je izgubio”

Nakon više od mjesec dana borbe s koronavirusom preminuo je liječnik Marko Pekija iz Klinike za intenzivnu medicinu za...

Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

  Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da...

Travnik kao središte višenacionalne županije – Srednjobosanske, ima sve predispozicije postati grad s posebnim izbornim pravima koji će jamčiti minimalnu nacionalnu zastupljenost i mogućnost vitalnog nacionalnog interesa glede određenih pitanja, uostalom to su predviđale i ustavne odredbe, govori između ostaloga u intervjuu za Večernji list Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik. Naglašava kako očekuje da će sve hrvatske stranke upravo djelovati u smislu ostvarenja ovih strateških pitanja.

 

Intervju prenosimo u cijelosti:

 

Možete li se osvrnuti na trenutačne predizborne aktivnosti na prostoru Travnika te kako ove godine nastupaju hrvatske političke opcije?

HDZ BiH ići će u koaliciji s HSS-om, dok će HDZ 1990. ići samostalno. Koalicija je ponuđena HDZ-u 1990., ali oni su imali neke svoej posebne razloge i odlučili ići samostalno, što mi poštujemo. Vjerujemo da će kampanja biti korektna i da ćemo ostvariti rezultat koji smo imali.

Nadam se da ovo neće dovesti do manjeg broja vjećnika. Imamo više stvari koje nas vežću, nego onih koji nas razdvajaju. Posbeno ako se osvrnemo na zaključak Doma naroda koji je zadužio Vijeće ministara da izmjeni izborna pravila za Travnik sukladno izmjenama koje su obuhvatile Mostar.

Bitno je, dakle, očuvati fokus na strateškim pitanjima? Može li jedno od njih biti i tematika dugoročnog političkog položaja Travnika?

Svi mi imamo jedan strateški cilj,v jerujem da će nas taj strateški cilj okupiti bez obzira nastupali s jednom listom ili dvjema. Vjkerujem kako ćemo sinkronizirano nastupati u izbornoj kampanji, kao i nakon okončanja izbora. Cilj Hrvata Travnika je da masovno izađemo na izbore i polučimo možda bolje rezultate nego prošli put. Do ovih izbora neće biti izmjene izbornih pravila. Naime, zaključak Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je da se izmjene donesu do izbora 2024. godine, a što je izvjesno i realno. Vjerujem kako ćemo na ovoj razini, kao i na višim, biti zreli da prepoznamo da je to prilika za Travnik, i da to rješava mnoge probleme.

Što je zapravo, osnova zahtjeva na kojima inzistiraju Hrvati Travnika? 

Travnik odavno ima uvjete za postati grad. Samo zato što imamo neuređen odnos, imamo i ovakvu situaciju. Mi, Hrvati jako dugo zagovaramo promjene, praktički od okončanja rata. Naš je zahtjev da budemo jednakopravni i da nema preglasavanja. Dakle, ono glede čega je napravljen konsenzus u Mostaru, može se preslikati i na Travnik.

Koliko su zapravo, važni mehanizmi zaštite nacionalne pozicije u jednoj višenacionalnoj sredini? Tu se posebno misli na princip minimalne i maksimalne zastupljenosti? 

Tako je, tražili smo i u “Promemoriji travničkih Hrvata” ono što je nedavno dogovoreno za Mostar. U tom kontekstu postoje tri ključne stvari. Moramo imati izborne jedinice, uvesti u Vijeće minimalne i maksimalne kvote, dakle da jedan narod ne može dominirati, te moramo osigurati mogućnosti povlačenja vitalnog nacionalnog interesa glede nekih pitanja. Ovo su sve mehanizmi koji su preduvjet da u jednoj zajednici nema dominacije jednog naroda nad drugim. Dakle, tu na sceni imali bismo princip konsocijacije koji nije nepoznat, a posebno je bitno da ga prepoznaje i pilitički sustav Bosne i Hercegovine, evo u Mostaru. Dakle, ako može u Mostaru, zašto ne bi moglo u Travniku.

Podrška vašim zahtjevima leži u činjenici da su ustavne odredbe predviđale posebno uređenje za Travnik. Mislite li kako se put koncenzusa može nastaviti i u konekstu središta ove višenacionalne županije? 

Pa, Travnik i Mostar u mnogo su stvari slični. Evo, Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Ustav ove županije, predviđao je da se Travnik i Mostar urede po istim načelima. I Mostar i Travnik višenacionalne su zajednice, baš kao i dvije županije, HNŽ i SBŽ. To su jedine dvije županije koje su multinacionalne, sve ostale od Save do juga, realno govoreći županije su jednog naroda, odnosno u njima je dominantan jedan narod. Stoga je u redu da se ove dvije županije, ova dva grada, ali i svaki drugi dan koji je sličan, urede na poseban način. Taj put konsenzusa treba nastaviti dalje. Sljedeći na tom putu je Travnik, a zašto onda ne i svaka druga zajednica gdje dva naroda žive u značajnom broju.

Kako danas žive Hrvati Travnika? Postoje li neki problemi političke, ali i druge  naravi na koje bi trebalo skrenuti pozornost? 

Hrvati Travnika žive realnost Bosne i Hercegovine. Sve probleme koje ima ovo društvo, imaju i Hrvati Travnika, kao i svi građani grada. Međutim, nama posebne poteškoće proizilaze iz činjenice da su Hrvati u Travniku špvratnici, te dijele probleme povratnika. Dakle, još ni blizu nije završena obnova, i dalje određena povratnička mjesta imaju probleme poput nemogućnosti pristupa infrastrukturi. Imamo problema i u kontekstu zaposlenosti u javnoj službi. Ali, isto tako, ne mogu reći da je sve tako crno. Ima određenih pomaka, a obo što je bitno je da nastavljamo borbu koja za cilj ima stvoriti bolje uvjete za život. Jer, što nam vrijedi urediti status grada, ako ljudi nisu zadovoljni.

 

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

UPOZORENJE IZ MUPA KSB: “Građani imaju zakonsku obvezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila…”

U proteklom periodu na području Srednjobosanske županije evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine, a posebno vozila koja su...

Žitelji BiH će među prvima dobiti cjepiva za Covid-19

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez...

Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera Federacije BiH

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati...

Horor u Jajcu: U požaru izgorjelo jedanaestogodišnje dijete

U ulici Ive Andrića nadomak groblja Mašet u Jajcu sinoć je došlo do strašne tragedije – u požaru je izgorjelo jedanaestogodišnje dijete. Naime, požar je...

SRAMOTNO: Uvredljiva i neumjesna poruka na Spomen obilježju u Busovači

Sinoć je u inbox našeg portala poslana fotografija Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u Busovači s jako ružnom, uvredljivom i neumjesnom porukom odnosno...
- Marketing -

Pročitajte i ovo