Hrvatski ministri odbili sporazum o centralizaciji policije

Hrvatski predstavnici iz pet županije nisu potpisali sporazum o uzajamnoj i operativnoj pomoći između policijskih snaga na razini FBiH tijekom sastanka u Goraždu koji se odnosi na ”pomoć za djelovanje policije u rješavanju kriznih situacija u FBiH”.

Radi se o pokušaju uvođenja mogućnosti potpunog policijskog nadzora iz Sarajeva prema drugim područjima i postupnoj unitarizaciji, piše današnji Večernji list.

Posao završen?!

Ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izjavio je da ovaj sporazum podrazumijeva formiranje i opremanje jačih policijskih snaga i rješavanje kriznih stanja. Dio županijskih ministara potpisao je sporazum, a Lukač vjeruje da će posao biti završen do kraja godine. Tako misli i ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

No, da stanje nije ni iz blizu bajkovito glede sporazuma te da će pokušaj discipliniranja županija iz središta u Sarajevu puno teže ići, potvrdili su za Večernji list hrvatski dužnosnici i ministri koji najavljuju da će sporazum prvo ići na ocjenu vladama pet županija.

Naime, ni ministar ni ravnatelji policije Posavske županije, Srednjobosanske, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke ili Hercegovačko-neretvanske županije na posljednjem sastanku nisu potpisali sporazum.

Tim dokumentom je bilo predviđeno da FUP preuzima procjene kada može reagirati, te da upravlja policijskim planom intervencije. U županijama takve odredbe smatraju neprihvatljivim.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda ističe kako je potrebna snažnija suradnja koja je na tragu očekivanja EU, ali da se ničim ne može dovesti u pitanje autonomnost županijskih policijskih struktura.

”Nama je taj sporazum o suradnji trebao prije 20 godina. Posebno je značajan sada jer želimo napraviti jasne iskorake u smjeru europske Reformske agende. Ali, taj sporazum mora uvažiti osnovne stvari, a to je da županijske policijske agencije imaju autonomni sustav upravljanja. Nećemo pristati na oduzimanja nadležnosti i naših ovlasti”, rekao je Bevanda objašnjavajući razloge zašto sporazum nije potpisan.

Suradnja da…

Prema njegovim riječima, potrebno je revidirati sporazum kako bi se uvažila stajališta pet županija, oko čega će se očitovati i županijske vlade.

”Suradnja da, ali ne želimo biti u podređenom položaju. Vlade naših županija će dati odgovor oko sporazuma. Mogu reći da smo spremni podržati suradnju, ali na ravnopravnim osnovama”, objasnio je Bevanda za Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Busovača

BUSOVAČA: Danas je Dušni dan

Novo vijeće Frame Busovača