spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Ministrica Petrović sudjelovala na okruglom stolu “Službenički sustav u Federaciji Bosni i Hercegovini – Zakon o državnoj službi F BiH”

Ministarstvo pravosuđa i uprave SBK, predvođeno ministricom Božanom Petrović, sudjelovalo je na okruglom stolu koji je Federalno ministarstvo pravde, u suradnji s Agencijom za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, organiziralo 7. svibnja 2024. godine. Tema okruglog stola bila je ‘Službenički sustav u Federaciji Bosni i Hercegovini – Zakon o državnoj službi F BiH.’

Cilj sastanka bio je nastavak aktivnosti u vezi s utvrđivanjem zajedničkih principa zakonodavnog okvira te predstavljanje preporuka Europske komisije i Posebne grupe za reformu javne uprave u dijelu koji se odnosi na harmonizaciju zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Harmonizacijom propisa direktno idemo prema usklađivanju zakona, pravila i procesa unutar administrativnih struktura kako bi se osigurala dosljednost, transparentnost i učinkovitost u donošenju odluka i pružanju usluga građanima. To može obuhvatiti standardizaciju postupaka, usklađivanje elektroničkih sustava, primjenu međunarodnih standarda i slično.

Ovisno o kontekstu, ciljevi harmonizacije mogu biti različiti, uključujući smanjenje troškova, poboljšanje pristupa uslugama ili jačanje vladavine prava”, istaknula je ministrica Petrović.

Dodala je kako će resorno ministarstvo pravosuđa i uprave aktivno sudjelovati u procesima reforme koji se traže od svih kantona kako bi se što brže postigli otvoreni pregovori i preporuke Europske komisije.

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti