Haloterapija u turističkom kompleksu „Čardaci“

Haloterapija u slanim pećinama turističkog kompleksa “Čardaci” je potpuno prirodna, klinički ispitana i potpuno neškodljiva metoda koja ima višestruko pozitivne efekte na području dišnog sustava, alergija, psorijaze, sinusa, prehlade, astme i pušačkog kašlja, a ima i dokazane relaksacijske vrijednosti, te je preporučljiva i osobama koje su često izložene stresu.

U “Čardacima” na raspolaganju posjetiteljima stoje dvije slane pećine obložene himalajskom solju (najčišćom solju na Zemlji, starom više od 250 milijuna godina, a koja je nastala isušivanjem prastarih mora) i opremljene suvremenom tehnikom (klimatizacija, ventilacija, specijalno osvjetljenje). Himalajska sol svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom pomaže tijelu i živčanom sustavnu u postizanju ravnoteže.

Što je haloterapija i kako djeluje?

Haloterapija je metoda koja se zasniva na doziranom boravku u atraktivno dizajniranoj slanoj pećini koja je potpuno prekrivena solju, a specijalni uređaj, halogenerator, dodatno raspršuje čestice aerosola koje negativno ioniziraju zrak i zasićuju ga elementima dragocjenim za život. Pacijent, koji sjedi u slanoj pećini, udiše suhi aerosol koji se odmah transportira do najsitnijih bronhija i ostalih dijelova respiratornog trakta. Kada stigne tamo gdje treba, topi se i privlači sitne nečistoće koje kasnije pacijent iskašlje ili ih organiziram sam eliminira.

Zašto boraviti u slanoj pećini?
Dobrobiti boravka u slanoj pećini su najvidljivije kod bolesti dišnih puteva. Haloterapija može pomoći i kod kožnih bolesti, kod alergija te kod stresa. Razmislite o boravku u slanoj pećini ako imate jednu od sljedećih bolesti i simptoma:
 • Bronhitis, poteškoće u disanju, kratki dah
 • Astma Alergije, alergijski rinitis
 • Respiratorne infekcije
 • Prehlada i gripa
 • Česte akutne smetnje dišnih puteva
 • Umor i stres
 • Upala ždrijela i angina
 • Infekcija uha
 • Pušački kašalj
 • Ekcemi, psorijaza
 • Suhi i produktivni kašalj
 • Sinusitis, rinitis, tonzilitis
 • Preosjetljivost na različite kemikalije
 • Akne, crvenilo kože, suha i masna koža

Kakve rezultate pacijenti mogu očekivati?

Nakon tretmana, pacijenti osjetno lakše dišu, simptomi poput kihanja, kašlja i kratkog daha su smanjenog intenziteta. Slana terapija imitira prirodno slano okruženje i pacijenti doživljavaju pozitivne rezultate već nakon 7 dana. Zahvaljujući jačanju imuniteta pacijent postaje zdraviji, rjeđe obolijeva i živahniji je. Haloterapija pozitivno djeluje i na središnji živčani sustav, umiruje i pomaže u rješavanju stresa. Predviđeno vrijeme boravka u slanoj pećini u okviru jedne seanse iznosi 30-40 minuta, a za djecu se preporučuje boravak od 20 do 25 minuta. Za postizanje potpune učinkovitosti terapeuti preporučuju 10 do 15 uzastopnih terapija.

Što znači haloterapija za djecu?

Haloterapija je 100% prirodna terapija, oslobođena umjetnih elemenata. Tretman je pogodan za djecu bilo kojeg uzrasta (čak i za bebe stare samo mjesec dana). Djeca brzo reagiraju na tretman i vrlo je učinkovit kod njih. Ponuda terapije soli u slanim pećinama ima za cilj: očistiti, poboljšati i održati zdravim dječji respiratorni sustav pomoću suhog aerosola. Pedijatrijska i pulmološka istraživanja pokazala su da se nakon 10-12 dana haloterapije i to 1-2 godišnje, dužina bolesti kod predškolske i školske djece smanjuje za 1,5 puta. Haloterapija ne smanjuje samo broj akutnih oboljenja nego djeluje i preventivno ne dozvoljavajući daljnje pogoršavanje kroničnih bolesti kod predškolske i školske dobi djece.

“Boravak od 45 minuta u slanim pećinama je istovjetan trodnevnom boravku na moru. Zrak je obogaćen jodom koji dezinficira, bromom, magnezijem koji je odličan o borbi protiv stresa, kalcijem koji se odlikuje antialergijskim svojstvima, kalijem i selenom koji uništava slobodne radikale.”
Dr. Jaroslav Mikula, medicinski direktor, Slovački zdravstveni SPA centar Piestany

Kromoterapija kao komplementarna terapija

Uz haloterapiju pozivan učinak će imati i kromoterapija. Slane pećine u “Čardacima” osvijetljene su rasvjetom u različitim bojama. Boje su u interakciji s ljudskim energetskim sustavom, a kromoterapija kao prirodna terapija bojama, svojim djelovanje na jedinstven način, stabilizira fizičko, emocionalno i mentalno stanje svake osobe. Svaka boja ima određeni utjecaj na naš organizam:

Crvena boja daje životnu energiju i potječe cirkulaciju
Žuta boja popravlja raspoloženje i potiče aktivnost
Narančasta boja pomaže probavu i olakšava disanje
Zelena je boja ozdravljenja
Plava boja je za opuštanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Više od 60 000 KM namijenjeno za nove nasade malina

Neporažene Grude stižu u Busovaču