spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

VIDEO / Ovako izgleda jedan dan u vrtiću u Danskoj: roditelji iz drugih zemalja ne mogu vjerovati!

U vrtićima nordijskih zemalja djeca uživaju u igri na drugačiji način od onog na koji smo navikli kod nas i drugdje u svijetu.

Umjesto igračaka iz trgovine i uređenih igrališta igraju se blatom. To nije samo usputna aktivnost, već važan dio njihovog osjetilnog razvoja.

Možda se čini čudnim, ali za nordijske edukatore igra s blatom je više od puke prljave zabave. Danska odgojiteljica Winnie Anne objavila je snimku djece koja se veselo igraju u blatu.

Prilika je to za djecu da aktivno istražuju i razvijaju svoja osjetila. Dodir, miris, zvuk i vid uključeni su dok djeca uranjaju u ovo prirodno okruženje za igru. Ne radi se samo o fizičkoj aktivnosti, već o kompletnom osjetilnom iskustvu koje je ključno za njihov razvoj, objasnila je u opisu videa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Danish Way™️ (@thedanishway)

Neki roditelji skeptični

Kada je snimka djece koja se igraju u blatu postala viralna, izazvala je burne rasprave. Neki roditelji su skeptični prema ovom pristupu, bojeći se prljavštine i mogućih rizika za zdravlje djece.

“Dobro je da se djeca zabavljaju, ali roditeljima sigurno nije drago kad se djeca iz vrtića vrate blatnjave odjeće”; “Ja sam učiteljica u SAD-u i roditeljima sigurno ne bi bilo drago da im predamo prljavu djecu”; “Ovako se djeca mogu zaraziti glistama”; “Baš me zanima što kad djeci uđe blato u usta i dobiju infekciju”, naveli su neki korisnici.

Normalna praksa u nordijskim zemljama

Međutim, zagovornici ove prakse ističu da nordijske zemlje imaju odgovarajuće higijenske standarde. Navode da su u ormarima po četiri kompleta čiste odjeće te da osoblje presvlači i tušira djecu. “Valjda je i to jedan od razloga zašto je Finska sedam puta zaredom svrstana među najsretnije zemlje svijeta. Puštanje djece da se igraju vani je praksa koja je sasvim normalna u nordijskim zemljama”, otkrila je majka iz Finske.

Inzistiranje na igranju vani, bez obzira na vremenske prilike, dio je kulture nordijskih zemalja koje vjeruju da ne postoji loša vremenska prognoza, već samo neprikladna odjeća. Tako naglašavaju važnost kontakta s prirodom i cjelovit razvoj djece kroz igru ​​i istraživanje u vanjskom okruženju.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti