Polaganjem vijenaca, svetom misom i prigodnom akademijom danas je u Busovači svečano obilježena 23. obljetnica osnutka brigade “Nikola Šubić Zrinski” i 21. godišnjica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača.

Obilježavanje obljetnice otpočelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju, a nastavljeno je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači.

Svetu misu za sve poginule, preminule i sve one pripadnike brigade koji su tjelesno ili duševno ranjeni, uz brojni puk, predvodio je fra Dominko Batinić, župnik busovačke župe. Župnik Batinić u propovijedi je istaknuo da se danas sjećamo svih onih koji su svoj život stavili na oltar domovine te je napomenuo da je današnji dan zahvala svima njima na onome što su učinili za našu budućnost i budućnost naše države.

U Hrvatskom domu, nakon polaganja vijenaca i molitve, upriličena je prigodna svečana akademija. Poslije uvodnog govora, otpjevana je himna hrvatskog naroda “Lijepa naša”, a minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima.

U nastavku programa nazočnima se obratio ratni zapovjednik brigade Jure Čavara, predsjednica OO HDZ BiH Busovača i predsjedateljica OV Busovača Mirjana Plavčić, zastupnica u zastupničkom domu Parlamenta FBiH Slavica Josipović te Zoran Marić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a 1990 Busovača.

Prisutni su imali priliku u kratkim crtama poslušati i “Ratni put” brigade “Nikola Šubić Zrinski” koji su interpretirali učenici Srednje škole “Busovača”, Antonela Krišto i Petar Relota.

Pročitaj još
Busovljaci posjetili grad heroj – Vukovar
Dan sjećanja na poginule i stradale branitelje brigade “Nikola Šubić Zrinski”
Dragan Laštro reizabran za predsjednika UDVDR HVO-a HB Busovača

Naposljetku, prisutnima se obratio i Dragan Laštro, aktualni predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača. U svom kratkom govoru zahvalio je se uzvanicima na dolasku te istaknuo kako obilježavanjem ove obljetnice iz godine u godinu obnavljamo sjećanja na povijesne događaje stvaranja i obrane našeg kraja i države.

Druženje nakon svečane akademije nastavljeno je u caffe-u “Theatre”.

DP | www.grad-busovaca.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.