Bundesbanka predstavila novu novčanicu od 20 eura

Njemačka centralna banka Bundesbank predstavila je novu novčanicu 20 eura koja će na tržište biti puštena 25. studenog, a član Upravnog odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele tvrdi da je to svojevrsna prekretnica u tehnologiji izrade novčanica, javlja Anadolu Agency (AA).

Thiele je u sjedištu Bundesbanke u Frankfurtu novinarima predstavio novu novčanicu od 20 eura, te tom prilikom naglasio da je riječ o novčanici koja je osvježenog dizajna i sigurnosnih karakteristika. Dodao je da ova banknota ima novi sigurnosni elemenat nazvan „Portret prozor”.

„Nova novčanica ima pojačane sigurnosne karakteristike koje je čine manje podložnom krivotvorenju. Tu posebno mislim na novi hologram. Ova novčanica je prekretnica u izradi ovakvih vrijednosnih papira koji su mnogo sigurniji i trajniji od prethodno tiskanih”, kazao je Thiele.

Thiele je ovom prilikom kazao da na tržištu novca u zemljama eurozone trenutno u opticaju ima 18,1 milijardi novčanica.

Novčanica od 20 eura je zadržala plavu boju, ali je njen dizajn osvježen simbolima Europe. Thiele je kazao da će novčanice od 20 eura koje su trenutno u opticaju biti korištene još neko vrijeme, a zatim i povučene s tržišta.

Uvođenje novih sigurnosnih novčanica u eurozoni datira još od 2002. godine kada je pokrenuta borba protiv krivotvoritelja novca. Nove novčanice od 5 eura uvedene su prije dvije godine, a prošle godine su se na tržištu pojavile i nove novčanice od 10 eura.

Očekuje se da u narednom razdoblju novom generacijom budu zamijenjene i novčanice u apoenima od 50, 100, 200 i 500 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rekonstrukcija Vlade SBK KSB

Razgovori o rekonstrukciji Vlade SBŽ-a

Rad na crno u BiH

Na Balkanu “na crno” radi oko milijun radnika