Bosanac i Hercegovac najveće su slavonske gazde

Prema podacima Fine, ukupni prihod deset najvećih osječkih tvrtki lani je iznosio 5,2 milijarda kuna, od čega više od polovine otpada na kompanije u vlasništvu Pipunića i Grbešića piše Tportal.

Daleko je najveća osječka tvrtka Pipunićevo Žito s prihodom od 1,4 milijarde kuna. Cijela njegova grupacija, koju uz Žito čini još 17 tvrtki, uprihodila je lani oko 2,5 milijardi kuna, a zapošljava više od 2.500 ljudi.

Građevinska tvrtka Osijek Koteks s prihodom 728,6 milijuna kuna nalazi se na drugom mjestu. Predsjednik Uprave Zoran Škorić i član Uprave Marko Tadić drže po 40 posto dionica. Tvrtka je lani iskazala dobit od 395,4 milijuna kuna, ali to nije rezultat uspješnog poslovanja već posljedica otpisa dugova u predstečajnoj nagodbi.

Treći osječka tvrtka po visini prihoda je Saponia, poznata po deterdžentima za rublje, omekšivačima i sredstvima za čišćenje. U vlasništvu je 55 – godišnjeg Mirka Grbešića iz Širokog Brijega. Saponia zadnjih godina sve bolje radi. Od 2010. prihodi su joj porasli za više od 20 posto na lanjskih 698 milijuna kuna uz sve bolju profitabilnost.

Peti poslodavac u Osijeku je državna tvrtka HEP Plin. Na svom distribucijskom području (obuhvaća tri županije – Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku) ima više oko 74 tisuće potrošača. Prošle godine je po prvi put nakon dugo vremena ostvarila osjetniju dobit od 3,7 milijuna kuna. Međutim dugogodišnje loše poslovanje gurnulo je tvrtku u velike dugove. Kapital i rezerve su joj u minusu šest milijuna kuna, dok su kratkoročne obaveze čak 184 milijun kuna.

Najveći osječki gubitaš lani je bila Tvornica šećera Osijek s minusom od 47,4 milijuna kuna. Šećerana je dio Pipunićeve Žito Grupe. Početkom ove godine činilo se kako će Pipunić prodati tvornicu virovitičkom Viru Marinka Zadre, ali pregovori su propali jer Zadro nije uspio prikupiti novce. Budući da je šećeranski sektor, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj EU, u velikoj krizi, Žito grupa će, prema Pipunićevim riječima, pokrivati loše poslovne rezultate osječke šećerane i čekati bolje dane.

Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ukraden bankomat iz trgovačkog centra u Novom Travniku

Dva i po č'oeka

Dva i po čo’eka u Beer Bar-u Busovača