spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Zovko: Kultura sjećanja temelj je izgradnje budućnosti Europe utemeljene na toleranciji i demokraciji

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je izvješće o europskoj povijesnoj svijesti. Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje naglašava nužnost njegovanja europske kulture sjećanja. Usvojeno izvješće ističe kako se povijest nikada ne smije relativizirati, iskrivljavati ili krivotvoriti u političke svrhe, te naglašava ključnu važnost pristupa europskoj prošlosti na temelju temeljnih europskih vrijednosti kao što su humanizam, tolerancija, demokracija i vladavina prava.

U tekst izvješća uključeni su i amandmani koje je priložila Zovko. U svojim je amandmanima pozvala na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na europskom tlu tijekom 20. stoljeća, uključujući komunizam, nacizam i fašizam.

“Moramo iskoristiti lekcije naučene iz prošlosti kako bismo potaknuli međusobno razumijevanje i pomirenje unutar i između europskih naroda. Greške iz prošlosti se ne smiju ponoviti”, istaknula je Zovko.

Podsjetimo, Zovko se u svom parlamentarnom radu aktivno zalaže za njegovanje kulture sjećanja i rasvjetljavanje zločina totalitarnih i autoritarnih režima, posebno na zapadnom Balkanu i istočnoj Europi. Članica je skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja parlamenta, a u ožujku je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, s ciljem očuvanja lika blaženog Stepinca i promicanja istinu o njegovom životu kao žrtvi totalitarnog režima. Također, Zovko je u siječnju organizirala predstavljanje knjige “Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM