spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Kustos Svete zemlje: Pauza je znak da su pregovori mogući

Šesti je dan produljene humanitarne pauze koja je nakratko utišala vatru između Izraela i Hamasa i omogućila oslobođenje talaca. Kustos Svete zemlje fra Francesco Patton to tumači kao znak da su pregovori mogući.

Prekid borbe do sada je omogućio oslobađanje 50 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatvorenih u Izraelu. Hamas je oslobodio i oko 19 drugih talaca, većinom stranih radnika.

U međuvremenu, UN je iskoristio stanku i dopremio hitno potrebnu pomoć u Gazu, ali navode kako je potrebno mnogo više.

To je prva stanka u ratu u Gazi otkako je Hamas 7. listopada izvršio prekogranični napad u kojem je ubijeno 1 200 Izraelaca i zarobljeno oko 240 osoba.

„Humanitarna pauza u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi te razmjena zarobljenika i talaca nakon 50 dana bespoštednih borbi tračak su svjetla“, kazao je kustos Svete zemlje fra Francesco Patton, za kojeg su to ohrabrujući rezultati jer to znači da su pregovori mogući.

Naime, kratkotrajno primirje postignuto je uz posredovanje Katara i Egipta, kako bi se olakšala razmjena talaca. Prvotno je dogovorena četverodnevna pauza koja je trebala isteći 28. studenog, ali je potom produljena za dva dana.

Do sada je u ratu u Gazi život izgubilo gotovo 15 000 osoba, od kojih je, prema podacima palestinskih vlasti 40% djece. Tri četvrtine stanovništva je protjerano iz njihova doma.

„Sporazum pokazuje da je put koji ne uključuje oružje moguć, ako za to postoji volja“, naglasio je fra Francesco. Oslobađanje talaca i zatvorenika prepoznaje kao prvi korak prema širem političkom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, napominjući kako je u drami ovog sukoba temeljan humanitarni aspekt.

Upitan o ulozi lokalnih kršćana, kustos Patton kazao je kako oni predstavljaju most između Izraelaca i Palestinaca, jer pripadaju objema zajednicama. „Imamo kršćane u Izraelu, u Gazi, na Zapadnoj obali, oni mogu imati značajnu iako ograničenu ulogu“, istaknuo je, prenosi Vatican News.

Rat je još jednom u prvi plan postavio temeljni problem neriješenog palestinskog pitanja, koje je usko povezano s izraelskim pitanjem. „Oba naroda su kroz povijest jako patila, a to bi ih trebalo dovesti do +spoznaje međusobne patnje’“, primijetio je kustos, podsjetivši na riječi, predstavnice obitelji talaca Rachel Goldberg. U nedavnom intervjuu za L’ Osservatore Romano, rekla je: „Moramo naučiti prepoznati njihovu patnju i oni moraju naučiti prepoznati našu patnju“.

Kustos Patton smatra kako je to jedini put prema napretku, jer fokusiranje na jednu stranu patnje dovodi do daljnjeg otvrdnuća.

Na kraju je istaknuo potrebu za potporom međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih naroda, ali i svjetskih i regionalnih sila koje podupiru jednu ili drugu stranu.

J.P., KT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM