spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Zbog čega se na Veliku srijedu slavi misa posvete ulja?

Na Veliku srijedu, prema dogovoru, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Banjolučkoj biskupiji slavi se misa posvete ulja.

Misu posvete ulja treba smatrati jednim od poglavitih očitovanja punine biskupova svećeništva i znak tijesne povezanosti prezbitera s njim. Na toj misi pod kojom se posvećuje sveta krizma, koncelebriraju prezbiteri iz različitih krajeva biskupije.

U želji da u ovom misnom slavlju sudjeluje što veći broj svećenika iz svih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu i Banjolučke biskupije u Banjoj Luci, koristeći se pri tom važećim liturgijskim odredbama, vrhbosanski nadbiskup i banjolučki biskup odredili su svaki za svoje područje da se misa posvete ulja slavi na Veliku srijedu.

Misa se slavi u bijelom ruhu, govori se slava, ispušta se poklik aleluja, a nakon homilije, obnavljaju se svećenička obećanja. Ne moli se vjerovanje, izostavlja se molitva, a predslovlje je vlastito.

Valja podsjetiti kako je u srijedu, 27. ožujka i Dan Djela Sv. Petra apostola. Odlukom biskupa BK BiH na prijedlog Nacionalnog vijeća PMD BiH, na zasjedanju u Mostaru 17. i 18. ožujka 2004., biskupi (svaki za svoju biskupiju) uveli su Dan Djela Sv. Petra apostola. Vrhbosanski nadbiskup i banjolučki biskup odredili su da to bude Velika srijeda koja je i dan posvete ulja. Na ovaj dan svećenici daruju svoje priloge za odgoj novih svećeničkih i redovničkih zvanja diljem svijeta. Prikupljeni prilozi dostavljaju se ekonomatu nad/biskupije.

Ove godine misu posvete ulja u 10 i 30 h u sarajevskoj prvostolnici predvodit će vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

T.M.I., KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti