spot_img
spot_img
Petak, 14 lipnja, 2024

Zašto su proizvodi koji zagrijavaju duhan bolja opcija od pušenja cigareta?

Globalna istraživanja pokazuju da devet od deset pušača nažalost nastavlja da puši, uprkos svim ograničenjima, zabranama i medicinskim protokolima. Ovi pušači zaslužuju da znaju da manje štetne alternative postoje.

Kao i u većini drugih industrija, razvoj nauke i tehnologije promijenio je i obrise duhanske industrije. Godine istraživačkog rada i inovacija u duhanskoj industriji dovele su do razvoja alternativnih bezdimnih proizvoda koji su manje štetna opcija nastavku pušenja cigareta.

Strategija smanjenja štetnosti od pušenja je javnozdravstvena strategija, čiji je cilj smanjenje zdravstvenih rizika koje uzrokuje korištenje duhanskih proizvoda. Ova strategija ohrabruje postojeće pušače da zamijene cigarete sa bezdimnim alternativama, kao što je IQOS – globalno poznat, revolucionarni proizvod kompanije Philip Morris koji je dostupan i na našem tržištu.

Cigarete vs IQOS: Koje su razlike?

Dok oba proizvoda prilikom korištenja oslobađaju nikotin, ključna razlika je način na koji se do nikotina dolazi. Za razliku od cigareta koje sagorijevaju duhan, IQOS je uređaj koji zagrijava duhan. Ključna razlika između cigareta i IQOS-a je sljedeća, tradicionalnu cigaretu, da biste je konzumirali, morate zapaliti kako bi sagorijevala duhan, a prilikom sagorijevanja duhan oslobađa veliki broj štetnih i kancerogenih materija.

Kada je riječ o IQOS tehnologiji, duhan pri korištenju ne sagorijeva, nego se zagrijava i oslobađa aerosol (duhanska para) koja sadrži do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Budući da nema sagorijevanja, dima, vatre ni pepela, IQOS kada se koristi ostavlja manje neugodnih mirisa na koži, kosi, rukama, namještaju ili vozilu i ne izlaže pušače duhanskom dimu, odnosno ne dovodi do pasivnog pušenja.

IQOS je prvi i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) svrstala kao proizvod modificiranog rizika, složivši se da potpuni prelazak s cigareta na IQOS sistem “smanjuje izloženost organizma štetnim materijama”. Važno je naglasiti da iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i njegovo korištenje oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti