Prihodi od neizravnih poreza u BiH veći za 120 milijuna KM

Prihodi od neizravnih poreza u prva dva mjeseca ove godine iznosili su milijardu i 542 milijuna KM i veći su za 120 milijuna KM ili 8,38 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kada su iznosili milijardu i 422 millijuna KM.

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) je u prva dva mjeseca ove godine gospodarstvu vratila 368 milijuna KM što je za 65 milijuna KM više u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje 2022. godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su milijardu i 173 milijuna KM i veći su za 54 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje prošle godine.

Za financiranje državnih institucija u prva dva mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 137 milijuna KM. Sav višak prihoda od neizravnih poreza završio je u entitetskim blagajnama i kod Brčko distrikta.

Po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 32,1 milijuna KM, Republika Srpska 21,2 milijuna KM i Distrikt Brčko milijun KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

NAJAVLJUJEMO: Sutra na Busovačkoj planini natjecanje “Saonice cup”

Zašto su proizvodi koji zagrijavaju duhan bolja opcija od pušenja cigareta?