spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Vijećnik u OV Busovača i trener OK Busovača Dragan Lovrić inicirao proširenje sistematskog pregleda za sportaše

9. sjednica Općinskog vijeća Busovača održana je jučer, 24. veljače 2022. godine. Pred vijećnicima se našao dnevni red od ukupno 9 točaka.

Na samom početku sjednice, vijećnik Dragan Lovrić, ujedno i trener u Odbojkaškom klubu “Busovača”, inicirao je proširenje sistematskog pregleda za sportaše.

Njegovo pitanje odnosno inicijativu prenosimo u cjelosti:

Sportski savez općine Busovača broji 27 članica s preko 800 djece. Sve ove sportske ekipe odnosno udruženja imaju bar po jednog trenera. Svjedoci smo kako je unazad nekoliko godina porastao i broj ustanova odnosno fakulteta koje educiraju kao sportske pedagoge i trenere. Dakle, zbog sve većeg broja fakulteta za fizičku kulturu dolazi do većeg broja sportskih trenera. Također, smatram da oni u svojim klubovima teško mogu provesti neke testove kako bi imali osnovne zdravstvene parametre svojih članova. S druge strane, suplementi su sve bliži, odnosno nikad ovako blizu kao danas. Ne želeći dovoditi u pitanje ničije znanje kao trenera, tako i djece, mislim da rijetki poznaju rad burega, što je to vitalni kapacitet pluća ili maksimalni kapacitet pluća, Krebsov ciklus, itd.

Budući da i sam radim u jednom sportskom klubu u posljednje vrijeme kod djece koja su preboljela COVID-19 uviđam posljedice, vjerojatno smanjen ekspiracijski rezervni volumen, a samim tim i vitalni i totalni kapacitet pluća.

Zbog gore navedenog mišljenja sam da sistematski pregled za sportaše treba prošiti. Prilikom sistematskih pregleda za sportaše smatram da su parametri koji se uzimaju jako šturi i neobuhvatni. Držim da bi roditelji ove djece, kao i treneri istih, voljeli zbog njih samih da djeca imaju bolji uvid u svoje zdravstveno stanje. Prije nekoliko godina sam na sjednici Općinskog vijeća Busovača predlagao da se sa Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva ŽSB napravi radni sastanak za pokretanje sportske ambulante na razini naše Županije. Nađalost, sve je o ostalo na tom prijedlogu.

Stoga, danas postavljam vijećnićko pitanje o mogućnosti prišrenja sistematskog pregleda za sportaše u našem Domu zdravlja Busovača. Naravno da se prije toga, po mogućnosti u što kraćem roku o ovome obavijesti ravnatelj Doma zdravlja Busovača kao i Upravni odbor Doma zdravlja Busovača, aposlije toga ako je neophodno, Zavod za javno zdravstvo ŽSB i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike ŽSB, po pitanju osposobljavanja jedne prostorije za ovakvu vrstu pregleda.

Predlažem da direktor Doma zdravlja Busovača analizra i napravni troškovnik (traku za trčanje, ergometriju, spirometar i sl.)

Ako je za ovakv uvrstu pregleda potreban doktor za sportsku medicinu, a nema ga u našem kantonu, isti se može angažirati iz susjednih kantona kao što se angažiraju i drugi specijalisti. Mislim da u Zeničko-dobojskoj županiji troškve jednog ovakvog pregleda snosi Županija.

Ako je to nemoguće kod nas, vjerujem da bi isti platili klubovi uz pomoć roditelja. Bilo bi dobro da naša djeca bar jednom godišnje imaju ovakav pregled. Što se tiče troškova za nabavku nekih od rekvizita, mišljenja sam da se može uklopiti u ovaj kredit od 1,3 milijuna KM za koji smo podigli ruke na prošloj sjednici Općinskog vijeća Busovača. Vjerujem da će i ubuduće doći do priljeva sredstava za naš Dom zdravlja Busovača s viših razina pa više ne bi trebalo biti problema u radu našeg Doma zdralja Busovača. Ovo bi naravno pomoglo ostalim pacijentima, a evo kako imam informacije za nekoliko će dana s radom početi i novi RTG aparat pa bi tako s ovim gore navedenim “krvna slika” našeg doma zdravlja bila bolja, a samim tim i zadovoljstvo pacijenata i zdravlje bolje. Budimo u kantonu bar u ovome na prvom mjestu. Olakšajmo djeci, trenerima, roditeljima i molim vas da ovo ne ostane samo na papiru.

Nadam se da ovo obrazloženje dovoljno i da će uroditi plodom!

Dragan Lovrić
Vijećnik HDZ-a BiH u OV Busovača
Trener OK “Busovača”

Što reći, nego sve pohvale za vijećnika i trenera Lovrića!

OK “Busovača” realizira projekt “Informativna kampanja o utjecaju virusa COVID-19 na sportski sektor s naglaskom na mlade sportaše”

Sutra 9. sjednica Općinskog vijeća Busovača, pogledajte dnevni red

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti