- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Udruga nositelja ratnih odličja Busovača posjetila spomen obilježje poginulim braniteljima Mirku Bašiću i Marinu Šimiću

Pročitajte i ovo

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".

Ljetu je kraj, stigla nam je jesen

Početak jeseni, astronomski se definirana kao dan ekvinocija, odnosno sveukupnog izjednačenja svjetlosti i mraka. Sunce će, nakon današnjeg dana...

Biciklistička staza kroz središnju Bosnu kreće iz Busovače, EU financira projekt sa 190 tisuća eura

Regionalna razvojna agencija za regiju središnju BiH (REZ) i Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) projektom “Staza stare pruge” nastoje...
Vodstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO Busovača na čelu s predsjednikom Antom Jurićem posjetilo je spomen obilježje poginulim braniteljima Mirku Bašiću i Marinu Šimiću koji su položili živote na Goloj Planini (općina Jajce) prilikom obrane kraljevskog grada Jajca.

Uz to, u povodu obljetnice oslobođenja grada Jajca, vodstvo ove udruge bilo je na središnjem spomen obilježju u Jajcu i u Dobretićima, gdje je odalo počast svim poginulim braniteljima i žrtvama proteklog rata.

Uz predsjednika Jurića (tadašnjeg dozapovjednika u Jajcu), u izaslanstvu su bili i brigadir Duško Grubešić, bojnik Jure Čavara, pukovnik Zdravko Bašić, bojnik Mladen Akrap, bojnik Žarko Petrović, satnik Željko Varešković, satnik Dragan Relota te satnik Ivo Komšić.

Zapovjednik postrojbe u tim ratnim danima bio je Ivica Ćosić (Jakić), a uz momke iz Busovače na ovoj bojišnici borili su se i bojovnici iz brigade “Ban Josip Jelačić” iz Kiseljaka na čelu sa zapovjednikom Ivicom Rajićem.

Za one koji ne znaju, „Gola planina“ je lokalitet na kojemu je 1992. godine ustanovljena prva crta obrane Jajca. Bojovnik Mirko Bašić kao pripadnik 93. domobranske pukovnije poginuo je na spomenutom lokalitetu 13. rujna 1992. godine, točno tri godine prije nego što je oslobođen kraljevski grad Jajce.

Ovim obilježavanjem, Hrvati Središnje Bosne podsjećaju na svehrvatsko jedinstvo, ali isto tako podsjećaju i na činjenicu da su pripadnici HVO iz Busovače spremno i odlučno odgovorili na izazov vremena i 1992. godine stali u obranu Jajca i svih njegovih žitelja, kako Hrvata, tako Bošnjaka i svih ostalih građana kraljevskog grada.

- Advertisement -

Bila je to borba, ne samo za Jajce, nego borba za slobodu hrvatskog naroda i borba za Bosnu i Hercegovinu.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo