spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

U Novoj Biloj orasi rastu poput grožđa

Zdravko Bajo iz Nove Bile kod Travnika bio je jako iznenađen kada je na stablu svoga oraha ugledao grozdove malih plodova.

U početku je mislio da je riječ o nekoj prirodnoj pogrešci. Kada je orah počeo razvijati svoj plod u grozdovima oduševilo se cijelo susjedstvo.

Nikada ovaj orah nije davao plodove u grozdovima. Kod drugih ljudi dogodilo se da im orasi daju po pet do šest plodova u grozdu i to veoma rijetko. Međutim, na stablu moga oraha u grozdu bude po deset, pa i dvadeset oraha koji su formirali plod i ako Bog da uskoro ću ih pripremati za branje. Takvih grozdova ima na stotine na stablu moga oraha. Dolaze ljudi, čude se i nose grozdove oraha u Hrvatsku, Sloveniju, po cijeloj BiH. Jedan moj prijatelj odnio je grozd sa 20 oraha u Mađarsku, govorio je novinaru Zdravko Bajo pokazujući grozdove na orahu.

Zdravko je zvao agronome da utvrde zašto njegov orah star 17 godina daje plod u grozdovima. Mnogi su obećali i nisu došli. Je li se priroda poigrala genetikom ili je riječ o svojevrsnom prirodnom fenomenu za sada je teško odgonetnuti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM