U Novoj Biloj orasi rastu poput grožđa

Zdravko Bajo iz Nove Bile kod Travnika bio je jako iznenađen kada je na stablu svoga oraha ugledao grozdove malih plodova.

U početku je mislio da je riječ o nekoj prirodnoj pogrešci. Kada je orah počeo razvijati svoj plod u grozdovima oduševilo se cijelo susjedstvo.

Nikada ovaj orah nije davao plodove u grozdovima. Kod drugih ljudi dogodilo se da im orasi daju po pet do šest plodova u grozdu i to veoma rijetko. Međutim, na stablu moga oraha u grozdu bude po deset, pa i dvadeset oraha koji su formirali plod i ako Bog da uskoro ću ih pripremati za branje. Takvih grozdova ima na stotine na stablu moga oraha. Dolaze ljudi, čude se i nose grozdove oraha u Hrvatsku, Sloveniju, po cijeloj BiH. Jedan moj prijatelj odnio je grozd sa 20 oraha u Mađarsku, govorio je novinaru Zdravko Bajo pokazujući grozdove na orahu.

Zdravko je zvao agronome da utvrde zašto njegov orah star 17 godina daje plod u grozdovima. Mnogi su obećali i nisu došli. Je li se priroda poigrala genetikom ili je riječ o svojevrsnom prirodnom fenomenu za sada je teško odgonetnuti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zašto izbjeglice ne idu u Saudijsku Arabiju i Katar?

Ranjenicima u crkvi-bolnici dnevno donosila 200 LITARA VODE