spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Zašto izbjeglice ne idu u Saudijsku Arabiju i Katar?

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin upitao je u petak na konferenciji za novinare zašto migranti ne bježe prema najbogatijim zemljama svijeta – Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Emiratima te dodao kako “ne bježe zato jer je Saudijska Arabija podigla 950 kilometara zida, a mi zbog zida prozivamo Mađare”.

Govoreći o valu migranata s Bliskog i Srednjeg Istoka, ustvrdio je kako ima razumijevanja za tragične sudbine migranata te dodao kako isto tako ima razumijevanja za zabrinutost Makedonaca, Srba i Mađara.

“Zašto ne bježe prema najbogatijim zemljama svijeta Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Emiratima”, upitao je dodavši kako “ne bježe zato jer je Saudijska Arabija podigla 950 kilometara zida, a mi zbog zida prozivamo Mađare”.

Napomenuo je i kako će do kraja godine 40 tisuća izbjeglica biti usmjereno prema Hrvatskoj, te dodao kako je Vlada za njih odredila pet prihvatnih centara u bivšim vojarnama u Karlovcu, Dugom selu, Varaždinu, dvorcu u Iloku i Puli. “Ja predlažem da se umjesto Pule prihvatni centar uredi na Brijunima jer je to idealno mjesto, a može i u Svetom Jurju (selu u vlasništvu Ivana Jakovčića) ili na 180 hektara zemljišta kojeg je nedavno Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo jednom visokopozicioniranom IDS-ovcu”, rekao je Kajin.

Podsjetivši na nedavno paljenje auta nissan almera, u vlasništvu supruga Tatjane Uvodić Iveša, glavne urednice regionalnog portala Ipressa, ocijenio je kako je riječ opasnoj poruci. “Da se to dogodilo bilo gdje izvan Istre, cijela bi zemlja skočila na noge. U Istri, koja na broj stanovnika ima najviše kriminala, to nije ni vijest. Gore je samo što lokalna vlast nije ni glasa pustila o toj poruci”, rekao je Kajin.

Ne zna je li to mafijaška poruka, ali pretpostavlja da je to zbog pisanja o bespravnoj gradnji, o čemu je, kako kaže, Ipress pisao.

Prema Kajinovim riječima po bespravnoj gradnji Istra nije daleko od Vira, jer ispod Kavrana, Peruški i Peroja, ima nekoliko tisuća bespravnih objekata.

“Ono na čemu inzistiram jest da policija konačno odradi svoj posao i da nikoga ne tolerira”, naglasio je Kajin.

Nepoznati počinitelji ili počinitelj su auto supruga glavne urednice Ipressa zapalili u dvorištu obiteljske kuće u Premanturi 18. kolovoza. Policija je objavila da utvrđuje okolnosti paljenja te traga za počiniteljima koji su time izazvali opasnost za život i imovinu.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM