U mjesec dana četiri napada na katoličku crkvu

U Bugojnu se napadaju i oštećuju katolički vjerski objekti i pljačka imovina. To se događa u posljednjih mjesec dana i za to vrijeme bila su ukupno četiri nemila događaja, a posljednji se zbio prije dva dana – u ponedjeljak, 16. studenoga.

Tijekom dana na područnoj crkvi u Donjem Vakufu, koja je u sastavu župe Bugojno, zamijećeni su tragovi onečišćenja na ulaznim vratima i fasadi nastali od bačenih jaja.

To je uočila gospođa Milka Marijanović koja nakon rata i povratka u Donji Vakuf održava i pazi crkvu. Čim je to vidjela, odmah je obavijestila župnika u Bugojnu fra Zorana Tadića.

Drugi vandalski čin dogodio se u noći na utorak, rečeno je portalu Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Provaljeno je u podrum drugog dijela župne kuće gdje se nalazi dječji vrtić te je odnesena ručna kosilica, tzv. trimer kojim se kosi trava u Gradskom groblju.

Neugodni bugojanski događaji počeli su sredinom prošlog mjeseca, točnije 16. listopada, kada je provaljeno u kapelicu na Gradskome groblju. Razbijeno je staklo na ulaznim vratima površine oko dva četvorna metra i odnesena je vrtna alatka.

Nakon toga dogodio se napad na područnu crkvu u bugojanskome selu Drvetine. Župni kapelan fra Nikica Tomas je u subotu, 14. studenog, došao u crkvu obaviti neki posao i neugodno se iznenadio – na crkvi je bio razbijen prozor.

Pronađeno je kamenje kojim je to učinjeno i o tome, kao i o svim drugim počinjenim nedjelima, obaviještena je policija. Jučer je župnika Tadića posjetio načelnik PU Bugojno Zaim Ždralović.

U izjavi za “Večernji list” Ždralović je rekao: – Riješili smo provalu u podrum župne kuće. Otkrili smo jednog počinitelja i lišili ga slobode, drugi je u bijegu i za njima se traga. Brzu i učinkovitu istragu očekuju i vjernici katolici u Bugojnu, a oštra osuda oštećenja katoličkih vjerskih objekata u Bugojnu i Donjem Vakufu stiže iz OO HDZ BiH Bugojno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Osnivači Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Herceg Bosna ključ opstanka BiH: Izmijenjen sporazum iz Washingtona na štetu Hrvata

Obvezna zimska oprema u BiH

Kazna za neposjedovanje zimske opreme 40 maraka