- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

U Donjem Vakufu jednoglasno odbijena suglasnost za gradnju malih hidroelektrana

Pročitajte i ovo

Festival InBox: Tarik Filipović kao trener svih trenera oduševio brojnu publiku u Novoj Biloj

U subotu navečer ispred Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila u sklopu Prvog Regionalnog festivala monodrame “InBox” održana je autorska...

Bišćanka Melita radila u tvornici, brala grožđe, a danas je u Netflixu

Životni put Melite Kurtović iz Bihaća, koja već šest godina živi u Rotterdamu i danas radi kao analitičarka za...

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sastao se s gradonačelnikom Grada Mostar Mariom Kordićem

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sastao se danas u Mostaru s gradonačelnikom Grada Mostar Mariom Kordićem. Sastanku je nazočio...
Na šestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf jednoglasno je odbijeno davanje suglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) “Krivače 1” i “Krivače 2” na Vrbasu. Ovom odlukom, 18 prisutnih vijećnika je podržalo građansku inicijativu u borbi protiv izgradnje ovih objekata.

Također, usvojen je i Zaključak da se pitanje izgradnje hidrocentrala na rijeci Vrbas i njenim pritokama u narednih 20 godina ne stavlja na Dnevni red Općinskog vijeća Donji Vakuf.

Duža rasprava na sjednici

Na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf održana je prezentacija projekta investitora što je izazvalo dužu raspravu s različitim upitima vijećnika oko planiranog projekta izgradnje hidroenergetskih postrojenja, zbog čega je usvojen Zaključak prema kojem su zadužene nadležne općinske službe da u suradnji s mjesnim zajednicama pripreme i održe javnu raspravu po ovom pitanju.

“Zabrinuti zbog izgradnje MHE ‘Krivače 1’ i MHE ‘Krivače 2’ na Vrbasu, obratili smo se Udruženju ‘Aarhus centar u BiH’ s molbom za pravnu pomoć. Na osnovu pravnih uputa i podrške ovog Udruženja, pripremili smo građansku inicijativu kojom smo iskazali protivljenje i zatražili zabranu izdavanja Prethodne suglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana: MHE ‘Krivače 1’ I MHE ‘Krivače 2’ instalirane snage svaka do 5 MW. Veoma nam je drago da je inicijativa podržana i naš Vrbas spašen”, ističe Menusur Đešević iz Donjeg Vakufa.

Sumnja na krivotvorenje potpisa

- Advertisement -

U svojoj inicijativi građani su, između ostalog, istakli da se prethodna suglasnost u predmetu dodjele koncesije ne može izdati bez adekvatno organiziranog zbora građana i bez suglasnosti građana, jer bi ista bila protuzakonita.

Također, pokrenuto je i pitanje zloupotrebe ovlasti aktualnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas u pogledu poštivanja odredbi Statuta Općine Donji Vakuf, jer nije adekvatno sazvan niti održan zbor građana dana 29.05.2021. godine na lokalitetu pored mosta u naselju Krivače.

Postoji i osnovana sumnja da su potpisi koji su prezentirani i zabilježeni tijekom anketiranja građana MZ Vrbas, Donji Vakuf u pogledu suglasnosti za izdavanje prethodne suglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana: MHE “Krivače 1” i MHE “Krivače 2” krivotvoreni.

Zatražena smjena predsjednika MZ Vrbas

Iz navedenih razloga zatražena je i smjena aktualnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas.

“Početkom mjeseca jula u naselju Krivače, Mjesna zajednica Vrbas održana je javna rasprava po zahtjevu firme BM-HIDRO doo Travnik. Međutim ova javna rasprava je prekinuta nakon što je trajala 10-15 min, gdje su mještana koji su ‘ZA’ izgradnju spomenutih objekata provokacijama i vikom sprječavali adekvatno učešće drugih građana da komentarišu ili diskusiju po ovom pitanju. Iz tog razloga ispred Udruženja ‘Aarhus centar u BiH’ obratili smo se Općinskom vijeću Općine Donji Vakuf sa zahtjevom za ponovno zakazivanje javne rasprava u skladu s odredbama Aarhuske konvencije, a dostavili smo i uputu o načinu adekvatne primjene iste. Pohvalno je vidjeti da je Općinsko vijeće brzo reagovalo i donijelo ovu historijsku odluku. Nadam se da će se Parlament FBiH voditi ovim primjerom te usvojiti ubrzo Prijedlog o dopuni Zakona o OIEiEK i Prijedlog izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se zakonski stalo u kraj izgradnji ovih veoma štetnih objekata”, poručila je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo